donderdag 10 maart 2011

Passend onderwijs heeft tijd nodig

Wij van wijzijnverbijsterd hebben natuurlijk maar een gewoon boerenverstand. Wij zitten niet in de Tweede Kamer, hebben geen eigen bedrijven en zijn ook niet hooggeleerd.
Wij weten echter wel, met dat boerenverstand, dat je passend onderwijs niet even kan realiseren. Ook weten wij dat je sommige ontwikkelingen niet af kan dwingen.

Marja weet dat niet. Die denkt dat je door de wet te veranderen ook het veld verandert. Dat is net zoiets als dat je denkt dat als je langs de Maas gaat staan blazen, het water de andere kant op gaat stromen. Marja blaast en blaast en blaast, maar de stroom gaat nog steeds dezelfde kant op, naar de zee namelijk.

Nou zijn er mensen die daar ook een heel gefundeerd oordeel over hebben. Zo hebben we hier Ria Kleijnen, een lector op Windesheim, die er het artikel over schreef wat HIER te lezen is.

Ze zegt onder meer: “Op zich zijn de uitgangspunten voor passend onderwijs in het wetsvoorstel prima, maar de manier waarop er 300 miljoen bezuinigd wordt nu, is schrijnend.”
Ook zegt ze: "Het is naïef van de overheid te denken dat je zo snel met zo weinig middelen een verandering kunt bewerkstelligen."
De aanpak zoals OCW die nu heeft gekozen, gaat volgens Kleijnen echter voor grote problemen zorgen. Er is een verandering van 'mindset' nodig om het opvoedkundige aspect van kinderen met speciale behoeften in te passen in het regulier onderwijs. "Leraren moeten speciale onderwijszorg niet zien als iets dat erbij KOMT, maar dat erbij HOORT".
Een professionaliseringsslag bij reguliere scholen en vooral de leraren zoals het ministerie wil heeft zeker een transitieperiode van 5 tot 10 jaar nodig.
En ten slotte: De bezuinigingen van OCW raken met name die leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Zo wordt er bezuinigd op de Regionale Expertise Centra (REC) waarin kinderen met fysieke of opvoedkundige problemen ondersteuning kregen. "De expertise van deze speciale voorzieningen zou op natuurlijke wijze naar het regulier onderwijs moeten vloeien, maar de overheid is daar niet mee bezig."

Dit is nou precies zoals wij het ook gezegd zouden willen kunnen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten