donderdag 10 maart 2011

BREAKING NEWS: PASSEND ONDERWIJS IN 2023

Maart 2023, Randstad. Van een onzer verbijsterde verslaggevers

Doordat er in 2012 door de toenmalige regering extreem bezuinigd is op het speciaal onderwijs (de beruchte "Zuivering Passend Onderwijs") zijn de problemen ontstaan die hebben geleid door de volledige impasse waarin het onderwijs nu is beland.
Van de 233 scholen voor speciaal onderwijs zijn er nog 24 over: twee per provincie.
Iedere provincie heeft, zoals iedereen weet, een school voor lichte zorg en een school voor zware zorg.
Doordat minister-president Machiel de Graaf in 2018 heeft besloten om de scholen voor zware zorg te koppelen aan de tuigdorpen zijn de problemen wel wat verminderd. De leerlingen die verwijderd worden kunnen gelijk tuigdorp in, in een van de vijf of zes internaten die er zijn.
In 2016 heeft minister Martin Bosma de maatregel genomen om iedere ouder die een kind heeft in het speciaal onderwijs het ouderlijk gezag te ontzeggen. De oppositie vond het kolder dat dit gebeurde, maar de regeringspartij PVV met de gedoogpartijen CDA en VVD vonden alledrie "als er wat aan je kind mankeert dan ben je een sukkel en mag je je er niet meer mee bemoeien".

Er zijn door deze maatregelen geen thuiszitters meer, maar de problemen zijn het grootst in het basisonderwijs.
Door de financiƫle malaise zijn de klassen daar 35 tot 40 kinderen groot, en in de klassen zitten heel veel kinderen met problemen.
Het leger is ingezet om onderwijs te geven; leerkrachten zijn er niet meer, "en we moeten wat", zegt minister Dingelstad.

We hebben een reactie gevraagd van de oud-bewindslieden die in 2011 betrokken waren bij de invoering van deze plannen.

  • Toenmalig minister van Bijsterveldt, tegenwoordig burgemeester van Tuigdorp Zuid-Holland: "Ik was enthousiast over de plannen, ik heb goed naar het veld geluisterd en het heeft helemaal niet zo slecht uitgepakt; mijn dorp kent weinig uitval en geen thuiszitters; ze lopen de hele dag, dus ze zitten niet".
  • Ton Elias, voormalig woordvoerder passend onderwijs van de VVD, nu zelfstandig ondernemer met 16 BV's, waaronder drie restaurants en drie afslankbureaus, vier slijterijen en vijf afkickklinieken: "Ach, wij waren de baas en dat hebben ze geweten. Ik vind het allemaal best". De heer Elias had weinig tijd. "Ik ben consul van LibiĆ«, en we moeten alle vluchtelingen terugsturen, het is daar hartstikke veilig".
  • Mark Rutte, voormalig minister-president, nu partner bij Deloitte; "Tja, we vertelden niet de hele waarheid, en ik zei dat we het nooit, nooit gingen doen, maar we deden het wel".
  • Kathleen Ferrier, voormalig dissidente, nu zangeres: "Eindelijk kan ik optreden en zelf bepalen wat ik kan doen. Ik zei toch dat de directies een beetje creatiever met de centen om moesten gaan".

En zo, lezers, blijven we ook na twaalf jaar nog steeds verbijsterd.

3 opmerkingen:

  1. Elmira, leerkracht ZMLK moeder van Fien met down10 maart 2011 om 19:20

    Je zal toch voor zo'n toekomst kiezen?? Het is wel ene grappig stukje Baas... Hopelijk wordt t niet de waarheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ach ja..zelfs in een andere baan blijven de dames en heren nog gewoon erg dom..is thuiszitten niet beter voor hun?? misschien onbetaald werk doen op speciaal onderwijs?? en als toetje elk weekend de plee schoonmaken..want dat is echt werk waar je niet hoeft bij na te denken..alleen maar of ze zittend of staan moeten plassen..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe bedenk je het? Ik lag helemaal dubbel toen ik deze blog las.

    Ton Elias, voormalig woordvoerder passend onderwijs van de VVD, nu zelfstandig ondernemer met 16 BV's, waaronder drie restaurants en drie afslankbureaus, vier slijterijen en vijf afkickklinieken...

    Hilarisch!

    Hij zal vaak terugdenken aan de tijd dat er zoveel tegenstanders waren van het passend onderwijs. Dat waren geen bezorgde ouders en scholen, nee...dat waren vermoeiende mensen!

    En natuurlijk doet ie weddenschapjes met Rutte, Ferrier en van Bijsterveldt. Inzet: een fles witte bourgogne uit zijn eigen slijterij!

    BeantwoordenVerwijderen