donderdag 10 maart 2011

Nieuwe hoofdpiet bij het CDA

We zijn echte Nederlanders. Ook al zijn sommigen van ons in het buitenland geboren, we zijn toch echte Nederlanders. Al ben je geboren in Limbabwe, in Broabaant of in de buurt van Belgie, allemaal Nederlanders. ook geboren in Friesland, of op het platteland van Grunningn. Zelfs geboren in Turkije, of in de bergen van Marokko, allemaal Nederlanders.
Al die Nederlanders vieren Sinterklaas, ook wel Sint Nicolaas genoemd. Een feest wat zijn oorsprong vindt, jawel..... ergens in het buitenland, in Myra, maar ook in Spanje, Madrid.

Sinterklaas heeft wel eens een nieuwe HOOFDPIET nodig. Dat kan voorkomen. Hij heeft allerlei soorten Pieten, pakjespieten, wegwijspieten, stempieten en één hoofdpiet.

Een zwarte Piet is feitelijk een knecht van de Sint. Dat woord "knecht" is tegenwoordig "not done". het woord "zwart" geldt dat ook voor. Zwarte Piet zou eigenlijk "medewerker" genoemd moeten worden, en de hoofdpiet "voorzitter". Maar dat doen we niet.

Er moet dus een nieuwe Hoofdpiet komen. Het probleem is, dat Sint Nicolaas eigenlijk geen capabele Pieten heeft die hij Hoofdpiet kan maken. Hij heeft bijvoorbeeld Piet Sjaak, die rond 5 december altijd graag in Rotterdam werkt, om daar de schoorsteentjes van arme kindertjes te vullen. Er zijn wel meer Pieten die vinden dat ze de nieuwe Hoofdpiet kunnen worden. Ze weten alleen ook wat er met de oude Hoofdpiet is gebeurd. Die heette eigenlijk Jan-Piet Pietenbende, en had het heel erg laten liggen rond de vorige 5 december-periode.

Er bleef op het laatst maar één zwarte Piet over om Hoofdpiet te worden: Piet Verhagen. Sint was hier eigenlijk HE LE MAAL niet blij mee. Deze Piet was namelijk eigenlijk niet te vertrouwen. Zo was hij eigenlijk liever wit dan zwart. Terwijl hij linkshandig is, probeert hij toch steeds met rechts, HEEL ERG RECHTS te schrijven. Hij is de beste vriendjes met die ene man met dat blonde haar DIE NIET IN SINTERKLAAS GELOOFT. En deze Piet die moet nu de hoofdpiet worden?
Sint had het er maar moeilijk mee, en heeft het definitieve besluit maar even voor zich uit geschoven. Hij hoopt dat er nog iemand opstaat die een natuurlijk Piet-overwicht uitstraalt, die het niet moet hebben van blinde ambitie. En ook: Sint hoopt dat er een Piet opstaat die door iedereen wordt verstaan, want Piet Verhagen heeft zo'n raar accentje.

Wat, lijkt dit 5-december verhaal op het verhaal van het leiderschap van het CDA? Puur toeval. Overeenkomsten met bestaande personen zijn puur toevallig.

1 opmerking:

  1. Toeval bestaat niet.

    In Spanje heeft Sinterklaas het hele jaar hulppieten nodig, het is maar een idee...

    BeantwoordenVerwijderen