donderdag 31 maart 2011

Ook SBO scholen maken zich zorgen !

Ook het Speciaal basisonderwijs maakt zich zorgen over de komende bezuinigingen die gebaseerd zijn op foutieve informatie en cijfers.
De christelijke school voor speciaal basisonderwijs "De Koppeling" in Rotterdam heeft ook zorgen over de verkeerd getrokken conclusies van de minister.
Directeur van Wenum stelt dat de uitgaven in het basisonderwijs helemaal niet gestegen zijn, nee, juist gedaald!
"De afname van kosten in het primair onderwijs is een enorm compliment waard", zo stelt van Werum, onderbouwd door cijfers !

Lees hieronder de brief met de cijfers.
Rotterdam 14-2-2011

Open brief aan:
Bewindspersonen, politici en bestuurders die beslissen over invoering Passend Onderwijs en prestatiebeloning

betreft: passend onderwijs en afname zorgkosten primair onderwijs 2003 tot 1010

Mijne dames en heren,

Ondergetekende was bij het lezen van de brief van februari 2010 over Passend onderwijs van onze minister aan de kamer (referentie 266319) zeer verbaasd over de toename van de kosten voor extra zorg aan leerlingen met 500 miljoen. Ik vond in de cijfers die ikzelf en mijn samenwerkingsverband WSNS bijhouden, geen aanleiding voor deze enorme toename. Analoog aan de systematiek van opbrengstgericht werken die ik hanteer op school bij het verhogen van leerprestaties ging ik op zoek naar een cijfermatige onderbouwing voor deze toename.
In een analyse van cijfers van het CBS en van het ministerie van OCW heb ik antwoord gevonden op mijn vraag, tabellen met deze onderbouwing heb ik bijgevoegd.
In de periode 2003 t/m 2010 zijn de kosten voor zorg in het primair onderwijs afgenomen met ruim € 66.000.000 (66 miljoen euro).
Het primair onderwijs aan leerlingen van 4 tot 12 jaar oud (bao, sbo en cluster 1 t/m 4) is niet verantwoordelijk voor het toenemen van kosten voor extra zorg aan leerlingen.

In de periode van 2003 t/m 2010 zijn de kosten voor zorg in het voortgezet onderwijs toegenomen met ruim €411.000.000 (411 miljoen euro).

De afname in het primair onderwijs is een enorm compliment waard. Op scholen gaan we starten met prestatiebeloning. Het zou fantastisch zijn als de hele sector primair onderwijs beloond zou worden voor het verlenen van goede zorg in 2010 met minder geld dan in 2003 beschikbaar was. Als de minister, bestuurders en volksvertegenwoordiging prestatiebeloning in het onderwijs willen introduceren, dan lijkt het me een goed plan om het primair onderwijs, uit het bedrag dat op de rijksbegroting beschikbaar is voor prestatiebeloning, te honoreren met een jaarlijks bedrag, gelijk aan de in de nota genoemde bezuinigingen voor het deel dat van toepassing is op het primair onderwijs. Hiermee blijft onze sector, die in de afgelopen periode efficiënt omgegaan is met schaarse middelen, enthousiast en positief gemotiveerd voor het invoeren van passend onderwijs aan de basis,

Met een vriendelijke groet,

Hans van Wenum
Directeur S.B.O De Koppeling
Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten