donderdag 31 maart 2011

Facts & Figures: gevolgen op een rijtje (door de PO-Raad)

En nog meer cijfers! De cijfers van 7Days en onze eigen cijfers (die u hierboven kunt downloaden) tonen aan dat de minister oneigenlijke argumenten gebruikt door bewust verkeerde cijfers te gebruiken en zelfs hier en daar gewoon te liegen (of nee, hoe was het ook al weer, Mark? "Halve waarheden" te vertellen).
Ze goochelt op deze wijze een onheuse reden bij elkaar om de meest kansarme leerlingen van Nederland keihard aan te pakken.

En voordat mensen gaan roepen dat het toch echt allemaal meevalt, kunnen we nu wijzen op andere cijfers.
Cijfers en berekeningen met betrekking tot de gevolgen van de draconische bezuinigingen. De PO-Raad heeft ze netjes op een rijtje gezet met een duidlijke uiteenzetting over wat dit nu betekent voor de verschillende scholen en het onderwijs in het algemeen.
Twee dingen worden al snel duidelijk: uiteindelijk wordt er gewoon keihard bezuinigd op het onderwijs aan kinderen met een beperking maar moeten bijvoorbeeld ook de reguliere scholen behoorlijk wat consequenties gaan dragen.
En verder, en wellicht zelfs nog belangrijker: de bezuinigingen worden doorgevoerd omdat het stelsel van "passend onderwijs", WAT ER HELEMAAL NOG NIET IS! (zou pas in 2012 van start moeten gaan), mislukt zou zijn.
Die logica ontgaat menigeen al, maar het wordt nog vreemder als blijkt dat er uiteindelijk met de bezuinigingen een schijntje overblijft om "passend onderwijs", zoals het dan wel zou moeten volgens de minister, vorm te geven. Hetgeen natuurlijk met dit schijntje, de geringe bekostiging, nooit zal lukken.
Met andere woorden: de minister gebruikt de idee "passend onderwijs" alleen maar om gewoon bezuinigingen te rechtvaardigen. Het gaat haar helemaal niet om die vorm van onderwijs, het gaat haar er om dat ze een en ander "ombuigt" om triomfantelijk te roepen dat "er grosso modo niet bezuinigd wordt op onderwijs".
Dat door de "ombuigingen" het gehele (primaire) onderwijsstelsel nagenoeg om zeep wordt geholpen hetgeen heel wat investeringen in de toekomst zal betekenen, zegt ze er niet bij.

Lees hier de schokkende Facts en Figures SWV en Passend Onderwijs van de PO-Raad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten