vrijdag 11 februari 2011

BREAKING NEWS, SCHOKKENDE CIJFERS


In alle interviews horen we van de minister, van Ton Elias en van K4 Ferrier dat er sprake is van 20 of zelfs 30% zorgleerlingen in het onderwijs.
Wij van wijzijnverbijsterd twijfelen aan deze cijfers. Het kan simpelweg niet dat er in een regio als Rotterdam of Amsterdam maar zo weinig leerlingen zijn die extra zorg nodig hebben.

Een enquete die we hebben uitgezet geeft een SCHOKKEND resultaat te zien, en de cijfers zijn VERBIJSTEREND. We hopen dan ook dat deze realistische cijfers gebruikt zullen worden in de discussie rond passend onderwijs.

Uit de enquete blijkt dat het percentage zorgleerlingen vele malen groter is dan door de minister voorgespiegeld.

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek onder 117 basisscholen, 187 scholen voor speciaal onderwijs en 134 scholen voor VO.
De cijfers:
primair
voortgezet
leerlingen met zweetvoeten
18%
13%
brildragend
17%
18%
meisjes met staarten
8,5%
4%
jongens met foute truien
8%
4%
leerlingen met overgewicht
9%
12,4%
kinderen zonder zakgeld
16,5%
12%
Leerling uit 1-ouder-gezin
6%
6%
meisjes met laag zelfbeeld
8%
11%
eigen leerlijn basisschool
2,9%
--
sbo
2,7%
--
praktijkonderwijs
--
2,9%
rugzak
1,3%
1,6%
(voortgezet) speciaal onderwijs
2,1%
3,4%
LWOO
--
11,7%
100%
100%
Hieruit blijkt dat iedere leerling de zorg ontvangt die het nodig heeft. Het onderwijs heeft te maken met extra zorg, lichte zorg, speciale zorg, extra-intensieve zorg, remedial teaching, huiswerkbegeleiding, dyslexie-ondersteuning, super-ultra-intensieve diepte begeleiding, intensieve begeleiding, autisme-gerichte differentiaal-begeleiding, ambulante begeleiding, semi-ambulante begeleiding, ambulante intensieve sub-begeleiding en... SPECIAAL ONDERWIJS.
Dit is het schema uit de brief van de minister. Hier kunt u zien dat de getallen uit ons "onderzoek" over de percentages primair- en voorgezet onderwijs de harde realiteit zijn.

In het staatje is te zien dat het speciaal onderwijs 2,1% van de leerlingen in het primair onderwijs opvangt en 3,4% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. (werkelijke getallen uit de brief van de minister)

Dat zijn pas schokkende cijfers: die paar procenten moeten 300 miljoen opleveren, wat een gekkigheid.

LAAT HET SPECIAAL ONDERWIJS MET RUST

1 opmerking:

  1. ook ik was present bij de manifestatie. En uiteraard mag gezegd worden dat het gedrag van ons toeluisteraars niet bij alle sprekers even ordentelijk was. Maar daar tegenover kunnen we wel stellen dat juist de personen die niets begrijpen van ons beroep kennis hebben kunnen maken met een klas vol leerlingen met extra ondersteuningsbehoeftes.
    Nee het is inderdaad niet goed dat wij niet luisteren naar de argumenten van voorstanders van het plan om de samenleving op te zadelen met wederom een 'verloren' generatie talent.
    Nee het is inderdaad niet goed dat er naar voorstanders van het plan om de allerzwaksten (kinderen die veel moeite hebben om zelfredzaam de keiharde maatschappij in te stappen) volledig in de goot te laten belanden gefloten, geschreeuw ja zelfs gegooid werd met eendjes.

    Maar ik begrijp best dat de stakingsbereidheid laag is, want stonden we er woensdag niet allemaal voor de kinderen!!! En wie treffen wij met een staking???

    Juist de kinderen en niet de mensen die deze kinderen al helemaal niet zien staan, liever spreken van kinderen waarin de ouders maar meer verantwoordelijkheid moeten nemen en scholen, leerkrachten en medeleerlingen maar geen extra rekening mee moeten houden want er is niks met deze kinderen aan de hand.

    Prachtig om te zien dat we in Nederland meer behoefte hebben aan TUIGdorpen dan aan scholen die voorkomen dat jongeren op straat lopen, zich vergrijpen aan bejaarden/medejongeren en alle andere rechtschapen nederlanders.

    Nee Beste mensen laten we stoppen met elkaar voor te houden dat het probleem klein is.
    Er zijn te veel jongeren die op dit moment NIET naar school gaan omdat zelfs wij, ja zelfs wij de specialisten in het opvangen van speciale kinderen!!! geen antwoord hebben op het hoe met deze jongeren om te gaan.

    Zolang er nog 1 kind thuis zit omdat er geen onderwijslocatie is die dit kind van het GRONDRECHT op ONDERWIJS kan voorzien, mag er niet worden gedacht aan oplossingen voor het aantal jongeren wat wel een school bezoekt maar wellicht een beetje extra geld kost.

    BeantwoordenVerwijderen