maandag 23 mei 2011

Nu eerst maar een 'passende' Eerste Kamer

Vandaag vinden dan de langverwachte verkiezingen voor de Eerste Kamer plaats. Omdat het democratisch gezien om "getrapte" verkiezingen gaat, hoeven wij, de burgers, niets te doen. Nee, nu zijn de eerder door ons verkozen Provinciale Statenleden aan de beurt.

Wij hebben het handjeklap en de kopjes koffie of thee in de achterkamertjes (u weet wel, die waar Geert een einde aan zou maken, maar waar hij nu vrolijk aanschoof) op deze plek al een aantal keer besproken.
Dat de VVD hierbij de eigen principes net zo makkelijk verkwanselt als de PVV dat nu al maanden doet hadden wij eerlijk gezegd niet verwacht.
Vrouwen blijken voor de VVD opeens toch minder geschikt om verkozen te worden, gezien het plots niet al te zeer haast maken met (handhaving van) wetgeving aangaande (passief) vrouwenkiesrecht.
Liberaal Cort van der Linden, de minister-president die het algemeen vrouwenkiesrecht in de grondwet opnam, draait zich om in zijn graf, denken wij, vanwege deze uitverkoop.
En aardig is natuurlijk ook de spagaat waarin Mark zich nu bevindt met betrekking tot godslastering: van de SGP mag 't niet, maar juist Geert doet het voortdurend.

Ja, ja, zoals Wim Kok ooit de ware socialistische principes overboord gooide om uiteindelijk een Paarse samenwerking mogelijk te maken, schuift Mark Rutte de liberale principes verre van zich teneinde een neo-liberaal (heel iets anders dan waar liberalisme), confessioneel en populistisch hutspotje op het vuur te houden.

Enfin, vanmiddag zal blijken of de kopjes koffie met Staphorster koek voldoende zijn geweest voor Rutte I om een meerderheid te behalen in de Senaat.
Voor eenieder met inzicht een een hart voor (passend) onderwijs, met respect voor mensen met een handicap, met mededogen met mensen die zorg behoeven, met een juist begrip van wat "christelijk" eigenlijk inhoudt, wordt het ook een spannende strijd.
Een meerderheid voor de gedoogcoalitie plus zal uiteindelijk leiden tot een cultuurarm, door egoïsme en markt geleid Nederland, waarin het adagium "ieder voor zich" hoogtij viert.
Een Nederland waarin leerlingen niet meer het onderwijs kunnen krijgen wat hen echt past vanwege de complete afbraak van expertise en mogelijkheden.
Waarin jong-volwassenen met een speciale leer- en zorgbehoefte geen werk meer kunnen krijgen waarin zij kunnen blijven groeien in talent en zelfrespect , omdat de markt uiteindelijk geen geld over zal hebben voor voldoende begeleiding terwijl de hierop juist gerichte sociale werkvoorziening voor een groot deel is uitgekleed.
Waarin mensen met een beperking geen recht meer houden op een uitkering op niveau of zelfs uberhaupt een uitkering waardoor ouders verantwoordelijk zullen blijven.

Wij van wijzijnverbijsterd en nagenoeg de (andere) helft van Nederland hoopt van harte dat het zover niet komen zal. Dat Nederland zal blijven zoals het ook historisch bekend is: een tolerant, sociaal bewogen land, waarin niet het recht van de sterkste (of de meest gefortuneerden) leidend is, maar waar de beschaving getekend wordt door solidariteit en respect voor "alles van waarde". En nee, Mark en vrinden, dan hebben we het niet over waarden die worden gevat in bonussen.
"Alles van waarde" betekent ook waar 'passend' onderwijs. Want zeg nu zelf, wat is nu meer waardevol dan de ontwikkeling en zelfontplooiing van ieder kind, al dan niet met en specifieke zorg- of leerbhoefte?
Niets !

Om drie uur stemmen de 566 Statenleden in hun Provinciehuizen en pas daarna zal de Kiesraad de uitslag bekend maken (volgens sommigen zou dat ook pas woensdag kunnen gebeuren). Tot de uiteindelijke vaststelling van de Eerste Kamer blijft dus voorlopig onduidelijk in hoeverre de bezuinigingsplannen én (net zo belangrijk) de daarmee samenhangende wijzigingen in het beleid rondom 'passend' onderwijs van minister van Bijsterveldt en haar ambtenaren doorgang zullen vinden. Mocht de gedoogcoalitie plus er in slagen om een meerderheid te halen dan dreigt een ramp voor het speciaal onderwijs, en uiteindelijk ook het gehele onderwijs.
Of het zou moeten zijn dat senatoren van bijvoorbeeld het CDA uiteindelijk voldoende gezond verstand hebben om te reflecteren op de waarde van ieder kind, met of zonder bijzondere leer/zorgvraag.
Maar ja, in ogenschouw nemend dat de lijsttrekker van deze partij in de Eerste Kamer, Elco Brinkman, ook de voorzitter is van "Bouwend Nederland", u weet wel die club waarvan een flink aantal leden nu alweer voor een derde keer schuldig is aan een miljoenenfraude, dan is duidelijk dat daar misschien ook het neo-liberale "ieder voor zich" geldt.

Nee, het moge duidelijk zijn, de toekomst van een echt 'passend' onderwijs zal alleen dan gewaarborgd kunnen worden wanneer de oppositie, die tot nu toe steeds blijk heeft gegeven van een uitstekende dossierkennis en die wel weet waarover men praat, een absolute meerderheid weet te verkrijgen.
En daar hopen wij van wijzijnverbijsterd dan ook op.
Niet voor onszelf, nee, maar voor al die leerlingen (en hun ouders), waar het ons uiteindelijk altijd om gaat.

Duimen voor een 'passende' Senaat dus vandaag!

1 opmerking:

  1. In het nieuws kwam prominent naar voren dat de SGP kritische noten heeft ten aanzien van beleid Passend Onderwijs en ontwikkelingshulp.Dus er is enige reden tot hoop, toch?!!

    BeantwoordenVerwijderen