maandag 23 mei 2011

Zijn wij effe blij!!!

Wij van wijzijnverbijsterd zijn wel gewoon blij.
Blij, dat de neoliberale gedoogcoalitie in de Tweede Kamer net geen meerderheid heeft gehaald. De PVVD en het CDA zijn blijven steken op 37 zetels.

Het was vandaag een onwaarschijnlijk, onvoorstelbaar smerig en ondoorzichtig politiek spelletje. De ene van het CDA stemde in Limburg op de VVD, want daar kregen ze in Zuid-Holland dan weer een stem voor terug, terwijl de PVV (echt) 3 stemmen meer heeft gehad dan waar ze recht op hadden.
Er zijn dus ergens drie provinciale sukkels geweest die, terwijl ze niet van de PVV zijn, wel op de PVV hebben gestemd. How low can you go???
We hebben er tweeënhalve maand op moeten wachten, er zijn veel artikelen en overwegingen aan gewijd, maar het is ze NIET gelukt. En dat maakt ons blij.

Mark Rutte vindt het overigens "de winst van de democratie", maar dat zei hij als de spreekwoordelijke boer met kiespijn. Hij had natuurlijk liever gewoon wel de meerderheid gehad, maar "we zijn nou eenmaal een minderheidskabinet, en hebben de oppositie nodig". Hoe was het ook al weer in maart? De verkiezingen werden als een referendum over het minderheidskabinet ingezet. Nou, we hebben nieuws: dat is niet gelukt, want ze hebben nog steeds een minderheid. En eigenlijk nog sterker: van een nipte meerderheid in de Tweede Kamer naar een minderheid in de Eerste Kamer.

En nu?

De PVVD en het CDA hebben voor ieder goed te keuren wetsontwerp in de eerste kamer de SGP of een andere partij nodig. Dit geldt ook voor het wetsvoorstel 'passend onderwijs'. De minister heeft steeds gezegd dat ze voor bezuinigingen de Eerste Kamer niet nodig heeft, maar die heeft ze wel nodig om de begroting goedgekeurd te krijgen. Ze krijgt het niet makkelijker, en daar zijn wij blij om.

We hebben als speciaal onderwijs:

- de eerste slag verloren (dat was het debat in de tweede kamer),
- de tweede slag verloren (het spoeddebat),
- de derde slag was een gelijk spel (de verkiezingen),
- de vierde slag hebben we gewonnen (uitstel)
- de vijfde slag hebben we gewonnen (de eerste kamer)

Als je alles bekijkt lijken we aan de winnende hand, maar het lijkt ook een rookgordijn.
We wachten met smart het debat af over de fantasie van de minister . Ook wachten we de brief van de minister af waarin ze gaat uitleggen hoe ze de ontwikkelingen rond 'passend onderwijs' in lijn gaat brengen met de bezuinigingen en natuurlijk wachten we de rapportage af over de regiobijeenkomsten in het land, die 160, weet je wel?

De minister heeft nog wat te doen, we zijn benieuwd. Maar behalve benieuwd zijn we ook wantrouwig, achterdochtig en vertrouwen het stelletje voor geen meter.

Maar vandaag zijn we blij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten