zondag 3 april 2011

Winst zonder pijn

Toch opvallend was de reactie van respectievelijk fractievoorzitter Buma en minister van Bijsterveldt na het aanvaarden van "resolutie 12" op het CDA-congres.
Buma waarschuwde dat de 300 miljoen euro aan bezuinigingen dan elders gezocht moeten worden en daar ook pijn doen. En Marja van Bijsterveldt zei te begrijpen dat mensen zich hierover zorgen maken, maar het alternatief is volgens haar dat ze ergens anders moet bezuinigen en dat het daar dan ook pijn doet.
"Ook pijn" is dus een beetje het etiket waarachter de CDA-prominenten, die natuurlijk helemaal niet zaten te wachten op deze resolutie, zich verschuilen. We moeten allemaal bezuinigen en dat doet nu eenmaal "ook pijn".
Ja, behalve dan als je met 130 kilometer over de afsluitdijk wilt rijden, dan doet het geen pijn en daarmee verdoof je dan ook nog eens de al niet zo heldere hersencellen van sommige die menen dat een groter aantal verkeersslachtoffers, zoals voorgerekend door landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee, het genot van een voet hard op het gaspedaal wel waard is.

Nu hebben we hier al meerdere malen gesteld dat Marja en kompanen zich horende doof houden en dat blijkt maar weer.
Hoezo "ook pijn"?
Al meerdere malen is er op gewezen dat niemand, maar dan ook niemand in het onderwijsveld zit te wachten op het prestatieloon en dat iedereen het bedrag dat hiervoor vrij is gemaakt (zo'n lieve 265 miljoen) graag inruilt voor het handhaven van deugdelijk onderwijs voor leerlingen met een beperking (binnen speciaal en regulier onderwijs).
Deugdelijk onderwijs dat verder strekt dan het (natuurlijk onfatsoenlijke) uitgangspunt van Ton Elias dat leerlingen binnen het speciaal onderwijs niet het optimale maar iets meer dan het minimale ("fatsoenlijke ondergrens") verdienen.
Je kunt je natuurlijk afvragen of dit inwisselen van geld dat eigenlijk voor leerkrachten bestemd is voor optimaal onderwijs (wat eigenlijk gewoon met investeringen zou moeten worden bekostigd) geen sigaar uit eigen doos betekent, maar feit blijft dat nagenoeg iedereen deze ruil zonder al te veel morren zal steunen als het niet anders kan.
Zonder pijn.


En nogmaals, dit zou de minister allang bekend moeten zijn, want het is haar keer op keer verteld.
Misschien was ze in Nieuwegein te zeer onder de indruk van het feit dat haar snode plannetjes niet zomaar gepikt werden (Mark en Ton: "Joh Marja, die 'kindertjes met een vlekje', daar maalt niemand om") om de boodschap op te pikken die André Rouvoet haar samen met 10.000 betogers meegaf.
Maar later is het nog meerdere keren duidelijk gezegd: vergeet de prestatiebeloning en geef het geld terug aan de kinderen.

Marja deed net of ze het niet hoorde, want het stond nu eenmaal in het regeerakkoord: een Amerikaanse wijze om leraren lekker met elkaar te laten concurreren, de markt in de lerarenkamer!
De neoliberale visie van "ieder voor zich" opgelegd aan die veel te softe sector. Die sector die zich nu al jaren neerlegt bij een nullijn wat betreft salaris als het maar niet ten koste gaat van de leerlingen.

Tja, en dan valt het toch tegen dat ze nu weer daadwerkelijk hun extraatje willen inruilen tegen het behoud van kleinere klassen, meer handen in de klas en voldoende ambulante begeleiding.
Dus wat doet Marja samen met haar fractieleider?
Heel hard roepen dat het nu ergens anders pijn gaat doen. Dat die driehonderd miljoen echt bezuinigd moeten worden en dus elders gehaald gaan worden.
En dat het elders "ook pijn" gaat doen.
Op deze wijze wellicht gokkend op het softe karakter van de sector, die dan wellicht de pijn niet ergens anders, bij anderen willen leggen en zich dan toch uiteindelijk neerleggen bij haar maatregelen.

Nee hoor, Marja, wij zijn dan wellicht goed of 'soft' maar niet gek.
Wij kunnen rekenen en redeneren.
Die driehonderd miljoen zullen uiteindelijk gebruikt moeten worden om de prestatiebeloning te bekostigen.
En nogmaals ten overvloede Marja: DIE HOEVEN WIJ NIET!
Ook zonder verdoving geven we die graag terug aan de onderwijspraktijk op de speciale scholen en bij de leerlingen die speciale begeleiding behoeven binnen het reguliere onderwijs.
Voor ons is dat namelijk winst zonder pijn.
Hoor je ons Marja? Winst zonder pijn.

5 opmerkingen:

  1. 'Helaas' wordt tot 2016 niet veel uitgegeven aan prestatiebeloning, zodat het niet inwisselbaar is met passend onderwijs. Kijk het financieel kader bij het regeerakkoord maar na. In 2012 tien miljoen, in 2013 twintig miljoen, in 2014 veertig miljoen, in 2015 tweehonderd miljoen en structureel 250 miljoen.

    Op passend onderwijs wordt vanaf 2013 steeds 300 miljoen bezuinigd. Dat betekent als de prestatiebeloning niet doorgaat en bezuinigen op passend onderwijs ook niet:
    2012 40 miljoen tekort
    2013 280 miljoen tekort
    2014 260 miljoen tekort
    2015 100 miljoen tekort
    struct 50 miljoen tekort

    Groet,
    Martin van Oosten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Linda Uitdenbogerd3 april 2011 om 19:30

    Bovendien ga je dan langs het favoriete stokpaardje van de VVV MARKTWERKING!
    Als al die leraren nu eens gemotiveerd werden (door geld, waarover bewezen is dat het vaak helemaal geen motivator is voor mensen met een roeping of passie) dan waren al die bezuinigingen niet nodig natuurlijk.
    Dan kunnen ze best 3 kinderen gelijk helpen met een epilepsieaanval, of hebben ze geen 1 op 1 tijd nodig met zmlk kinderen...Allemaal door die prestatiebeloning. Maar nou lieg ik.

    http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc&feature=related

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Martin; Hier speelt de verwarring der begrippen een rol: er wordt niet bezuinigd maar omgebogen. het gaat er om dat het ministerie het speciaal onderwijs aanmerkt als 'passend onderwijs'. Dit terwijl in wezen alle onderwijs 'passend' is. er wordt dus geld onttrokken aan speciaal onderwijs (='passend onderwijs'), een groot deel daarvan vloeit terug naar het regulier onderwijs, bijvoorbeeld voor scholing e.d. (='passend onderwijs') en de nieuwe samenwerkingsverbanden (='passend onderwijs'). Het gaat uiteindelijk niet alleen om die driehonderd en 265 miljoen maar om veel meer: niet bezuinigen op speciaal onderwijs, betekent geen extra kosten voor scholing, nieuwe samenwerkingsverbanden, inhuren van expertise etc. etc.. Het inleveren van het prestatieloon (wat overigens door mij op dit blog eigenlijk al is afgewezen) kan daarbij dan nog opgeteld worden. Nogmaals: het ministerie zegt zelf ook dat het op deze wijze gelden verschuift (ombuigt).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ CHE Ik snap wat ombuigingen en intensiveringen zijn. Ik wilde alleen aangeven dat de structurele 300 miljoen ombuigingen passend onderwijs eerder zijn ingeboekt dan de intensivering prestatiebeloning van structureel 250 miljoen.
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Martin; wat dat betreft zou dan resolutie12 van het CDA-congres misschien voldoende adem kunnen geven met het oog op temporiseren?
    Maar eigenlijk is het natuurlijk van de gekke dat wij het hebben over bezuinigingen/ombuigingen terwijl het stelsel 'passend onderwijs' eigenlijk ook pas volgend jaar echt aan de orde en natuurlijk vooraleerst investeringen behoeft. Zonder dat wordt het hier in Nederland nooit wat met 'passend onderwijs', laat staan inclusief onderwijs (als men dat zou willen)

    BeantwoordenVerwijderen