donderdag 21 april 2011

Uitstel vs invoering: gordiaanse knoop

Dat de bezuinigingen op het speciaal onderwijs zijn uitgesteld is natuurlijk fijn, maar wij van wijzijnverbijsterd kunnen er niet genoeg op hameren, dat er alleen maar sprake is van uitstel. De bezuinigingen staan nog steeds op de rol.
Door dit besluit ontstaat er ook een heel bijzondere situatie. De voorbereidingen om de wet passend onderwijs in te voeren gaan gewoon door. Daar is geen uitstel voor aangekondigd.
In de invoeringsfase van de wet is echter een aantal zaken opgenomen die onlosmakelijk verbonden zijn met de bezuinigingen.

Denk bijvoorbeeld aan de overgang van de budgetten van de ambulante begeleiding. Dit is wat wij vanaf nu een "combi-besluit" zouden willen noemen. Per 1-8-2012 zou 45% van de bestaande ambulante begeleidingbudgetten overgaan naar de nieuw gevormde samenwerkingsverbanden. Gevolg: de bestaande benoemingen bij de SO-scholen moesten beeindigd worden.
Nu is er uitstel van de bezuinigingen, maar analoog als wat hier voor staat: je zou zeggen dat, nu de bezuinigingen zijn uitgesteld, 100% van de budgetten op 1-8-2012 over zou moeten gaan naar de nieuwe samenwerkingsverbanden. Vanuit het ministerie wordt echter aangegeven: "niemand hoeft op 1-8-2011 in de RDDF". Dat betekent dat er niemand per 1-8-2012 ontslagen kan worden, dus de budgetten gaan niet over naar de samenwerkingsverbanden.

Dit lijkt een onbelangrijke conclusie, maar het is wel een heel basale conclusie. Het raakt namelijk aan de kern van de wet passend onderwijs: de samenwerkingsverbanden die de beschikking krijgen over de zorgbudgetten. We krijgen dus wel een invoering van de systematiek, maar zonder de budgetten, die de kern van de systematiek vormen.

Dezelfde vraag kan gesteld worden over de financiering van het speciaal onderwijs. Schuift de afhankelijkheid van de samenwerkingsverbanden ook een jaar op? voor ons een vraag, en wie het weet....

Ook een vraag levert de positie van de regionale expertisecentra op. Die REC's houden een CVi in stand voor de indicering van leerlingen. Wat krijgen die REC's voor een taak, dat jaar verlenging? Die vraag gekoppeld aan de invoering van de wet passend onderwijs en de verantwoordelijkheid van de samenwerkingsverbanden om vanaf 1-8-2012 te bepalen waar leerlingen heengaan...

Er wordt daarom met dit uitstel in onze optiek een bom gelegd onder de invoering van het gehele systeem van passend onderwijs zoals het is voorgesteld. Of we daar blij mee zijn? Wij van wijzijnverbijsterd snappen het gewoon niet helemaal. Het is geen kuit omdat er gewoon bezuinigd moet gaan worden en het is geen hom omdat het raakt aan de fundamenten van het passend onderwijs zoals het in de wet staat beschreven en ingevoerd moet gaan worden. Deze twee, uitstel tot 2013 en invoering in 2012 zijn gewoonweg niet met elkaar te rijmen.

Als iemand weet hoe het precies zit? We horen het graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten