vrijdag 1 april 2011

Beter te laat dan te vroeg (Regionale bijeenkomsten)

Onlangs wilde ik graag iets bespreken met een medewerker van een van onze Nederlandse ministeries. Geen probleem, want men staat natuurlijk altijd graag de burger te woord.
Door beide agenda's even naast elkaar te leggen lukte het ons om een drie weken later een bijeenkomst vast te stellen. Opnieuw geen probleem.
Heden ten dage heeft iedereen het druk en daarbij wil je natuurlijk toch niet helemaal onvoorbereid aan een belangrijk gesprek beginnen.

Nu we het toch over een belangrijk gesprek hebben, wij zijn uitgenodigd! Het bestuur van onze school mag ook aanschuiven bij een, door Marja, belegde bijeenkomst.
En belangrijk is het, want het gaat natuurlijk ten eerste over de invulling van de nieuwe samenwerkingsverbanden, die het ministerie heeft bedacht (en waarvan iedereen trouwens al roept dat dat voorlopig nog helemaal niet zo gaat werken als voorgesteld).
Maar, en we schreven al eerder over de voorbereiding van de medewerkers voor deze "lastige" gesprekken, het gesprek zal vast en zeker ook en misschien zelfs hoofdzakelijk gaan over de draconische bezuinigingen en de gevolgen er van.
Zo zal bij ons een groep van ongeveer 15 fulltimers (22 part-timers) op straat komen te staan, de groepen groter worden en bijvoorbeeld onze leerlingen met een meervoudig-gehandicaptenstatus zonder optimale begeleiding komen te zitten. En daar is natuurlijk nog wel het nodige over te zeggen. Een belangrijk genoeg gesprek dus, om als bestuur niet onvoorbereid te verschijnen.

Maar Marja is niet gek. We schreven hier al over het gebrek aan transparantie door het feit dat de gesprekken schimmig plaatsvinden, het liefst zonder al te veel ruchtbaarheid, bang als de minister is voor boze ouders, verdrietige leerkrachten en ongelukkige leerlingen. Maar dat is niet alles.
Regeren is ook strategie bedrijven.
Dus wat doet onze minister heel slinks?
Zij stuurt de brief precies net voor het weekend (vrijdag in de bus) en nodigt de mensen uit precies de maandag na dat weekend. Ze hoopt er natuurlijk op dat besturen op zo'n korte termijn geen goed overleg meer kunnen plannen en dus niet goed voorbereid de gesprekken in zullen gaan.

En dan mogen de genodigden ook nog eens zelf uitzoeken wie nog meer uitgenodigd is, wat de agenda zal zijn, welke bijhorende stukken nodig zijn, en ook nog eens waar de bijeenkomst nu eigenlijk precies plaats gaat vinden.
Niet door het klikken op een eenvoudige link, nee, door het uit de brief overtikken van het volgende adres: http://ib-groep.nl/zakelijk/themas/regiobijeenkomsten_passend_onderwijs.asp.
Je moet er natuurlijk wel iets voor doen wanneer je mee wilt praten in de democratie van Mark, Marja en Maxime.

Dit is dus regeren anno 2011: hard roepen dat je met iedereen zult overleggen maar uiteindelijk schimmig de gesprekspartners "overvallen" en een zuivere, zinnige, goed voorbereide discussie onmogelijk maken.
Ja, zo kom je wel aan je gelijk.

Een zoveelste blijk van een gebrek aan respect voor het onderwijsveld en de typisch regenteske houding en schimmige praktijken waar Rutte 1 nu al een patent op lijkt te hebben.

Lees hier een treffend voorbeeld van de uitnodigende brief (ingekomen op vrijdag 1 april-geen grap)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten