maandag 14 maart 2011

Roep om hardere actie wordt groter

Op verschillende manieren probeert het werkveld de politiek zo ver te krijgen dat ze de ongepastheid, onredelijkheid en onverantwoordelijkheid van de voorgestelde bezuinigingen inziet.
Dit gebeurt met serieuze artikelen, satire, emotionele brieven, zakelijke betogen, individueel, gezamelijk via raden en bonden, enzovoorts.
Toch lijken deze "zachte" middelen maar weinig teweeg te brengen.
Marja en Mark en trawanten trekken gewoon een lange neus en blijven hun best doen om de allerzwaksten in de hoek te schoppen en een enorme expertise bij het oud vuil te zetten.
Hiermee een gehele tak van onderwijs onnadenkend (of moedwillig?) kapot makend.
In het werkveld wordt daarom steeds meer geroepen om wat hardere acties. Wie niet horen wil moet dan maar voelen.
En om de woorden van Jolanda Sap in Nieuwegein nog maar eens te herhalen: "Jullie [het werkveld, de leerkrachten; Red.] zijn de basis", "Als jullie protesteren dan is er echt wat aan de hand!".

Simone Brasse schreef daarom het volgende naar een van de vakbonden:

Hallo,
Ik maak me ernstig zorgen om mijn baan. Ik ben al 17 jaar werkzaam in het speciaal onderwijs en heb afgelopen week te horen gekregen dat er binnen nu en aug. 2012 24% van ons personeel wordt ontslagen.
Last in-first out bij bepaalde leeftijdsgroepen los van functioneren!
Hoe is het toch mogelijk dat er bij de ministers geen alarmbellen gaan rinkelen over hoe het nu verder moet op de werkvloer?
Ik heb nu 12 kinderen in de groep en volledige assistentie (zml school). Volgend jaar kunnen er dat zomaar 17 zijn en zonder of maar heel weinig assistentie. Hoe kan er dan gewerkt worden aan onderwijsdoelen?
Hoe moet het in de basisschool waar een heleboel zorgleerlingen bij gaan komen zonder ambulante begeleiders? Mijn kind gaat over een paar weken naar groep 1 en ook daar maak ik me erg veel zorgen om.
Hoe zal het gaan met ziekteverzuim? Wat het kan niet anders dan enorm gaan stijgen.
Wordt het niet eens tijd om actie te gaan voeren? In Nieuwegein waren we met 11.000 man aanwezig, maar was blijbaar niet voldoende. Nu alle scholen maar een dag of wat dicht en naar Den Haag?
Ik werk voor Heliomare. Van de 500 personeelsleden moeten er 130 uit voor augustus 2012! Niet alleen erg voor de mensen die weggaan, maar zoals hierboven beschreven, ook voor de mensen (en kinderen!!!) die achter blijven.
Mijns inziens moet er nu massaal actie gevoerd worden.
Wie helpt mee?

Wij van wijzijnverbijsterd zijn benieuwd wat de reacties hier op zullen zijn van onze lezers.

Zij wij in het onderwijs te soft?
Of te veel begaan met onze leerlingen om ze, al is het maar voor een dag, in de steek te laten?
Zijn we te afwachtend, te hoopvol met het oog op de Eerste Kamer?
Enfin, laat het weten, en niet alleen aan ons, maar ook middels brieven als hierboven aan de bonden en de onderwijsraden!

7 opmerkingen:

  1. Staken! Net zo lang tot het tegengehouden is.
    Beter een dag geen school dan nooit meer school, nietwaar??

    Er schuilt wel een addertje onder het gras. Ouders van doorsnee kinderen begrijpen en accepteren dat misschien niet. Dus uitleggen dat hun 'normale' kinderen er ook onder gaan lijden.
    afz.: Moeder van rugzakleerling

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Simone, mee eens!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elmira, leerkracht ZMLK moeder van Fien met down14 maart 2011 om 20:23

    Ik denk idd dat er meer gepraat moet worden met de ouders van lln in het reguliere onderwijs. Zij gaan er vanuit dat het alleen maar om het speciaal onderwijs gaat, maar ze vergeten dat onze kinderen straks ergens anders naar school moeten! Als ze dat aan zouden kunnen natuurlijk.
    En idd: niet op een woensdagmiddag naar Nieuwegein, maar op een doordeweekse dag een heleboel scholen dicht en naar het Malieveld!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. JA DUS!!!
    Dit heb ik al een paar keer geroepen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een dag? Een week of nog langer! Ben heel benieuwd of men dan gaat buigen in Den Haag...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Natuurlijk wil je de leerlingen niet in de kou laten staan en ze in de steek laten. Maar als je de leerlingen in het gewone basisonderwijs uitlegt wat er aan de hand is en waarom juf en meester gaan staken, willen ze waarschijnlijk nog meedoen ook. Iedereen kent tegenwoordig wel een kind dat op de één of andere manier speciale hulp nodig heeft. En dat dit iedereen in Nederland zal raken moet maar eens goed duidelijk gemaakt worden. Ik ben voor staking en dan wel graag op alle scholen tegelijk (zoals in het openbaar vervoer), zodat Nederland er daadwerkelijk last van heeft en begrijpt hoe menens dit is. Leg het de ouders uit middels een brief en geef aan waarom deze staking van belang is voor alle kinderen in Nederland. Stuur Joeps van Deudecolumn hierover mee (link in de brief) en dan snappen ze het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook bij mijn dochtertje op school wordt er flink in het personeelsbestand gehakt. Er moeten zo'n 7 leerkrachten naar huis gestuurd worden (dat is ong 24%). Dat houd in dat de klas van 12 leerlingen naar gemiddeld 16 leerlingen gaat, minder begeleiding op de groep, auti-groepen die er onder gaan lijden en w.s. geen bestaansrecht meer hebben, lokalen die te klein worden en waar de gemeente geen tijd en geld in steekt om ze groter te maken, leerlingweigering omdat er domweg geen plek is en dus kinderen thuis komen te zitten, kinderen die "stoorzenders" worden in het regulier onderwijs en waar geen gerichte zorg voor is. Niet alleen het speciaal onderwijs wordt getroffen, maar ook het reguliere onderwijs, grotere druk voor de leerkrachten wat leid tot meer ziekte verzuim, pesterijen, achterstanden die niet nodig zijn. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Ik zeg tijd voor actie!

    BeantwoordenVerwijderen