woensdag 16 maart 2011

Normen en waarden

"Normen" komt van het Latijnse woord "norma". Dit betekent "winkelhaak", "richtsnoer", "maatstaf" of "regel".
Normen zijn richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociaal verkeer. Normen vormen de verbinding tussen de algemene waarden (zoals vrijheid, rechtvaardigheid) en de concrete gedragingen; het zijn opvattingen over hoe men zich wel of niet moet gedragen in concrete omstandigheden.
"Waarden" zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd.
Wanneer een norm gerechtvaardigd moet worden, dan wordt uiteindelijk een beroep gedaan op een of meer waarden.

Als we kijken naar het CDA, dan speelt een viertal kernbegrippen, die de kernwaarden van de Bijbel vertalen, een belangrijke rol:
1. Gespreide verantwoordelijkheid:
2. Gerechtigheid: het principe van rechtvaardigheid, Het CDA hecht vanuit het principe gerechtigheid veel waarde aan het herstel van normen en waarden.
3. Solidariteit:Het (Bijbelse) begrip naastenliefde ligt hieraan ten grondslag.
4. Rentmeesterschap: het principe dat de mens goed voor de aarde waarop hij leeft moet zorgen

Waarden die we tegenkomen in de uitgangspunten en principes van deze partij: gemeenschapszin en onderling vertrouwen, naastenliefde, respect en verdraagzaamheid, liefde, barmhartigheid, geloof, hoop, rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, gehoorzaamheid en verwondering.

Eigenlijk zijn dit voor het CDA op dit moment grote, grote woorden. Een partij die zich beroept op deze 4 kernwaarden is een partij in verwarring als diezelfde partij meeregeert met dit kabinet.

Het CDA is naast een partij in verwarring ook een dolende partij. Ze zijn stuurloos, maar dat komt doordat ze dan ook letterlijk geen "stuurman" hebben. Maxime Verhage is absoluut geen denker die een lijn voor de partij uitzet, of die een ideologie kan uitdragen.

Hoe staat het met de normen en waarden van het CDA? Als we alle termen die we hier boven tegenkomen loslaten op het beleid wat we op dit moment zien van het kabinet Rutte is het uiterst belabberd gesteld met het uitdragen van de christelijke waarden.

Het CDA pretendeert "solidariteit" als uitgangspunt te hebben. Het begrip "solidariteit" wordt omschreven als "bewustzijn van saamhorigheid en bereidheid om de consequenties daarvan te dragen". Dat is nogal wat als je kijkt hoe het CDA omgaat met de allerzwaksten in de maatschappij. Het gaat daarbij natuurlijk om de kinderen met handicaps, maar het gaat ook om Wajongers, bejaarden en mensen met een uitkering. Uitgaande van de solidariteitsgedachte zou je er vanuit moeten kunnen gaan dat je op het CDA kan vertrouwen om op te komen voor de zwakken. Dat deed Jezus tenslotte ook, en dat is het grote voorbeeld en richtsnoer voor het hele christelijke handelen.

Het CDA is op alle fronten verdwaald van de lijn van wat christelijk is in de maatschappij. Als dependance van de PVVD gaat het veel meer om vrijheid, zelfbepaling, en daardoor om egoïsme en zelfverheerlijking.

Dat willen wij niet. Wij willen een CDA dat ook de kernwaarden daadwerkelijk uitdraagt, en niet achter de PVVD aanholt, en daardoor zichzelf voorbijrent.

CDA, keer op uw schreden terug, omarm wat van u is en leef daar ook naar.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn ervan overtuigd dat u dan in de discussie rond de bezuinigingen op het speciaal onderwijs maar 1 ding kunt doen. Dat hoeven we toch niet uit te tekenen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten