zondag 20 maart 2011

Boter op het hoofd

Op 18 maart vond het congres van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) plaats.
In de jaarrede haalde voorzitter Ton Duif fel uit naar onder meer de minister, onze Oost-indisch dove Marja en haar ambtenaren.
Hij hekelde, naast nog enkele andere punten, met name de bezuiniging op passend onderwijs "waar iedereen met een warm hart voor kwalitatief goed onderwijs voor alle kinderen fel tegen is". Hij wees daarbij op het enorme protest en alle acties, de petitie (met bijna de grootste respons ooit bij een petitie) en de demonstraties.
Alles zonder resultaat (lees hier).

Wij van wijzijnverbijsterd hebben ons natuurlijk voortdurend uitgesproken tegen de ramkoers die deze minister vaart en kunnen de rede van Ton Duif van harte onderschrijven.
Vooral het feit dat onze minister zich in haar ivoren toren meer bekwaam acht om te oordelen over de gevolgen van haar plannen (zij is immers wel verpleegster geweest!) dan alle mensen en organisaties die dagelijks met het onderwijs bezig zijn, is natuurlijk een schandaal.
Het feit dat zij zich horende doof houdt en in haar hiërarchische machtspositie alle kritiek of aanbevelingen zonder enig inzicht terzijde schuift is natuurlijk ongehoord.
Dat ze zich nu plots tijdens 160 bijeenkomsten gaat laten voorlichten is mosterd na de maaltijd en waarschijnlijk puur voor de vorm omdat ze flink onder vuur ligt.
Kan ze uiteindelijk vertellen dat ze echt wel naar de mensen geluisterd heeft om vervolgens toch haar zin door te drijven.
Want zo gaat dat als je je veilig in het pluche weet.

Wie schetste onze verbazing toen wij na het congres van de AVS opeens de volgende tweet tegen kwamen van Kathleen Ferrier, u weet wel, onderwijswoordvoerder van het CDA en dus partijgenoot van deze minister.

Pardon? Leiderschap anno 2011: horizontaal en stimulerend. Maar dat betekent toch dat je luistert naar mensen voordat je beslissingen neemt? Dat je je breed laat informeren en durft toe te geven als je het fout hebt? Dat je besluiten de mensen in het veld het gevoel geven gerespecteerd te worden? Dat je voorstellen gebaseerd zijn op de expertise van het werkveld?
Hoe kan het dan, Kathleen, dat uw eigen minister dit alles nalaat? Heeft u haar nog niet gewezen op dat leiderschap anno 2011 waar u het zo hartgrondig eens mee bent, gezien uw populair verwoorde tweet?

Zolang u dit soort enthousiaste kreten twittert maar tegelijkertijd toestaat dat het onderwijs uitgehold wordt door een minister die werkelijk van goed leiderschap geen weet heeft, geleid door onbenul en onkunde, dan heeft u geen recht van spreken.

Dan heeft u boter op uw hoofd. Heel veel boter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten