maandag 14 februari 2011

Onemanshow Loek Hermans (VVD) over onderwijs

Op dit moment van schrijven vindt een debat voor de Provinciale Statenverkiezingen plaats met alle lijsttrekkers voor de Eerste Kamer.
Eén van de eerste debatten richtte zich al direct op de bezuinigingen op het passend onderwijs, en zelfs specifiek op het speciaal onderwijs.

VVD lijsttrekker Loek Hermans liet al meteen merken door Mark en Maxime goed ingefluisterd te zijn: "er wordt niet bezuinigd op onderwijs!".
Even later relativeerde hij zijn jokkebrokken al wat: "iets meer dan 100 miljoen dan".
Dat die 100 miljoen éénderde is van de bezuinigingen die met name het speciaal onderwijs te verstouwen krijgt en die leidt tot een ramp voor kinderen met een handicap liet hij (begrijpelijk) achterwege.
Op de nadrukkelijke vaststelling van de lijsttrekster van de PVDA, Marleen Barth, dat dit kabinet wel geld overheeft voor een prestatiebeloning, waar geen hond op zit te wachten, maar niet voor deugdelijk onderwijs en een vruchtbare werkplek, waar het gehele onderwijsveld om roept, had ome Loek geen antwoord en hij omzeilde dit heikele onderwerp.
Zo stapte hij ook over de door alle lijsttrekkers geponeerde stelling dat een verbetering van ons kennisniveau slechts mogelijk is door investeringen en niet slechts het schuiven van gelden.

Eigenlijk gaf Loek een onemanshow als van zijn naamgenoot ten beste.
Zoals ooit Toon minuten lang niks kon zeggen over niks (wie kent "De Stoel", "De Gehaktbal" of "Het Gordijn" niet), zo wist ook Loek minutenlang op zinnige vragen lege en uitgekauwde praatjes voor de vaak te brengen: wij moeten bezuinigen, wij zijn tegen het labelen, de mensen moeten meer zelf doen.
Kortom: als een buikspreekpop van de huidige gedoogcoalitie.

Het moge duidelijk zijn: als het aan de coalitiepartners CDA en VVD ligt, dan zitten de senatoren van die partijen niet in de Eerste Kamer om wetsvoorstellen te beoordelen op hun ethische gehalte.
Zwaksten van de samenleving? Hebben we geen boodschap aan. Het terugdringen van het begrotingstekort, van de gevolgen van de crisis, veroorzaakt door onze vrinden bij het bankwezen, beursbedrijven en geldinstellingen, zal bewerkstelligd moeten worden over de ruggen van al wat ziek, zwak, jong of oud is.
En wat zei gedoogpartner PVV? Ach...

In ieder geval heb ik van Loek's onemanshow lang niet zo genoten als van die van zijn naamgenoot, die volgens mij wel oog had voor alles van waarde. En daarbij was Toon ook nog eens heel grappig!

2 opmerkingen: