zaterdag 26 februari 2011

Kromme gangen gaan

Tja, de naam zegt het al: de Krom.

Paul de Krom mag zich tegenwoordig staatssecretaris van sociale zaken noemen en heeft al binnen een half jaar al heel wat wat recht is krom gepraat.

Wij van wijzijnverbijsterd maken ons op dit blog natuurlijk boos over alle bezuinigingen op het (speciaal) passend onderwijs maar kijken ook vooruit.
Zo zien wij bijvoorbeeld dat veel van onze leerlingen heel slinks van hun zelfstandig bestaansrecht worden ontnomen.
Feit is namelijk dat veel van onze leerlingen na hun schoolcarrière (rond 18-20 jaar) volgens uitstroomprofielen terecht komen in de dagbesteding of begeleid werk, uitzonderingen daargelaten.

Nu hebben Rutte en zijn 40 rovers natuurlijk weinig op met een ieder die niets tot weinig bijdraagt tot het landelijk vermogen dat zij dan weer stukgooien aan JSF's, bonnen schrijven in Afghanistan (niet voor de mensen aldaar maar om de neoliberale vriendjes in de US te vriend houden), een paar autowegen waarop men met de SUV of cabrio 130 mag scheuren en de belastingvoordelen voor omgevallen topmanagers in huizen van boven het miljoen ….. .
Alles en iedereen die ziek, oud of gehandicapt is zal gewoon moeten werken tot ze er bij neervallen, ongeacht of zij daar wel geheel toe in staat zijn.

Ben je dan echt niet (aantoonbaar voor het hele leven!) dan kan je, bijvoorbeeld als jong-gehandicapte nog een zwaar uitgeklede Wajong ontvangen, maar eenieder die één vinger kan oplichten of met heel veel pijn en moeite een boodschap begrijpt en toch niets doet, is een luie donder en moet dan maar in de bijstand.

Maar dan is het, zoals nu blijkt uit de nieuwe plannen van onze staatssecretaris de Krom die gelekt zijn, nog wel afhankelijk van de werkzaamheden van de andere gezinsleden.
Mocht er een broer of zus zijn met een baantje waarmee ze meer verdienen dan de 1300 euro per maand van de bijstand, dan krijgt de rest van het gezin geen bijstand meer.
Nu geldt die regeling alleen voor partners, straks tellen dus ook thuiswonende kinderen mee.

Zo kan het dus zijn dat een (oud-)leerling, die wij bij wet moeten opleiden tot een zo zelfstandig mogelijk burger, niet alleen afhankelijk wordt van ouders, vanwege het schrappen van de Wajong omdat hij of zij in de toekomst wellicht wel knijpers kan maken (ik chargeer en weet dat mijn leerlingen gelukkig tot heel wat meer in staat zijn, al is het niet in die mate dat zij financieel voor zich zelf kunnen zorgen), maar daarnaast ook nog eens van hun broers en zussen omdat die een baantje hebben.

Dat is waarschijnlijk de mantelzorg waar onze CDA-vrienden altijd naar verwijzen? Als cadeau van onze Mark, de premier van alle Nederlanders?

Wij van wijzijnverbijsterd noemen dat echter "kromme gangen gaan":
eerst ontneem je de allerzwaksten het onderwijs dat hen past en hen toekomstperspectieven kan bieden, en vervolgens gewoon doodleuk ieder toekomstperspectief waarin ze enigszins op eigen benen kunnen staan.

Onze staatssecretaris (of Mark, of Maxime, en zeker ook Ton) kunnen praten wat ze willen, recht wordt het nooit.

Onrecht wel!

3 opmerkingen:

  1. hoe krom kan een gang zijn, het is ongelofelijk wat jullie allemaal vinden. ga zo door

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg, maar misschien helpt deze informatie om op 2 maart tegen deze asociale kolder te stemmen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja het is weer wat, kun je straks als brusje je zuurverdiende centen nog afstaan ook....werkelijk niet te geloven..Echt belachelijk dat ouders op deze manier afhankelijk kunnen worden van hun kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen