dinsdag 22 februari 2011

De waarheid verdraaien

Zoals onze eerste minister in een eerdere bijdrage op deze website al zegt: "het is geen liegen, het is de waarheid verdraaien".

Dat dit iets is waar de VVD in al zijn glorie supergoed in is, dat is voor ons al volstrekt duidelijk. Dat het ook een praktijk is die door de ministers wordt gehanteerd valt dan toch nog een beetje tegen.

Als minister ben je "minister van de kroon"zoals dat zo mooi wordt genoemd. Dat brengt toch een zekere mate van verantwoordelijkheid met zich mee..... zou je zeggen of verwachten.
De minister van onderwijs heeft al tijdens het debat vorige week aangekondigd dat ze de brieven ging versturen waarin de gevolgen worden aangegeven voor de scholen.

Nou, dat heeft ze gedaan. Voor al de 233 scholen voor speciaal onderwijs lagen die brieven dus al klaar. Vrijdag heeft ze samen met Fons met een glimlach op haar gezicht persoonlijk de enveloppen dichtgeplakt. Ze heeft ze waarschijnlijk zelf in haar tasje meegenomen en bij de buurtsuper op de bus gedaan.

Wij hebben de brief dan ook al binnen. De bedragen kom ik later op terug, maar de verbijsterde baas zat er niet veel naast.

Wat deze minister van de kroon nu gewoon in deze brief zet is dit:

Ook hierin schermt de minister weer met getallen, ze noemt weer de 10%, resp 20% kinderen met een indicatie, ze roept weer wat over de extreme groei, en dus hebben we eigenlijk mazzel dat we geen 500 miljoen maar slechts 300 miljoen hoeven te bezuinigen.
Voor de duidelijkheid: Het ZMLK is NIET gegroeid sinds 2003, de 65% waar ze het over heeft is de groei van de TOTALE zorgstructuur van het onderwijs, inclusief PRO en LWOO en SBO.
Feitelijk zegt ze, ook in deze brief; er is teveel groei dus we brengen het terug, maar ze vergeet te zeggen dat het grootste deel van de sector waarbinnen de groei heeft plaatsgevonden ongemoeid wordt gelaten, en dat alleen de scholen voor speciaal onderwijs ongelooflijk de lul zijn.

In het Engels (te moeilijk voor Ton met de bon ton), picture this: er wordt teveel fruit geplukt en dus gaan we alleen minder aalbessen plukken. Of: een heel ziekenhuis heeft teveel patienten dus bezuinigen we alleen op de afdeling voor palliatieve zorg, daar liggen tenslotte de kneuzen waar toch niks mee te beginnen valt. Dat vindt ome Ton tenslotte ook van het speciaal onderwijs: reservaten waar de kneuzen in opgeborgen worden.

Ach, het is geen liegen.... maar wat dan wel?

3 opmerkingen:

  1. Elmira, leerkracht ZMLK, moeder van Fien met Down22 februari 2011 om 15:59

    Zucht.... Is er iemand die deze mensen, die denken te weten waar ze het over hebben, met de juiste getallen om hun oren kan slaan??? Hier word je toch moedeloos van???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elmira, volgens mij doen we niet anders.
    Misschien moeten we de vraag stellen: IS ER IEMAND DIE ONS HOORT ??????
    En niemand die zich afvraagt WAAROM er dan een groei is gekomen ?
    Waarschijnlijk gewoon omdat we BETER zijn geworden, meer kwaliteit bieden en gegroeid zijn in het diagnosticeren van kinderen die buiten de boot vallen in het onderwijs. En als je dan een labeltje of een etiketje erop wilt plakken of er een rugzakje aan wil hangen, dan gaat het erom dat we deze kinderen die het moeielijk hebben in onze maatschappij de juiste zorg en hun recht op goed en kwalitatief onderwijs NOOIT mogen ontzeggen.
    Ik kan je zeggen dat met deze bezuinigingen dit basisrecht van kinderen aan de kant wordt geschoven.
    300 miljoen bezuinigen om iets "beheersbaar' te maken lijkt me gewoon de verkeerde weg.
    Het is zoiets als geld uitgeven aan mensen met maar 1 been en dan roepen "gut, wat zijn er veel mensen met maar 1 been", we hakken het andere been er gewoon ook af. Probleem opgelost.
    ik garandeer je dat we dan over een aantal jaren roepen "gut, wat zijn er veel mensen zonder benen".
    En daar kan je dan echt niet meer voor weglopen!

    22 februari 2011 16:19

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aag, wat heb je dit goed verwoord!

    BeantwoordenVerwijderen