zondag 22 januari 2012

Convenant? NEE NATUURLIJK NIET

Stel, je werkt bij een gespecialiseerde banketbakkerij. Bij die banketbakkerij worden alleen maar de meest moeilijke en lekkere, maar ook meervoudig complexe taartjes gebakken. Taartjes die vaak 1 op 1 gemaakt moeten worden, maar ook gebakjes die niet AUTImatisch gebakken worden, die niet in de oven van een gewone bakker passen. Je BENT dan dus gespecialiseerd, hebt allerlei extra opleidingen en cursussen gedaan en bent trots op je werk. Van deze zeer gespecialiseerde banketbakkerijen zijn er niet zo veel, ze zijn ook niet gegroeid, en zijn hard nodig, want er worden nog steeds veel gebakjes en taarten gekocht.

En dan opeens komt er een neoliberaal gedoogkabinet met een verpleegster als minister voor banketbakkerszaken. Zij beslist dat het gebak veels te veel kost. Er moet worden bezuinigd, en fors ook.
De banketbakkersbonden sputteren een beetje tegen maar leggen zich er al snel bij neer. Ze kunnen namelijk met de minister voor banketbakkerszaken een CONVENANT afsluiten. ja ja, een convenant. En de belangrijkste afspraak in dat convenant is, dat deze zeer gespecialiseerde banketbakkers voorrang krijgen bij de banketbakkersbeurzen. Dan kunnen ze, echt waar: "een diploma halen om in een broodbakkerij te kunnen werken".

"Te gek voor woorden", "wat een bizar verhaal", "wat een plot, die kan je niet bedenken". Dat klopt, maar de onderwijsbonden kunnen dat wel.

Op dit moment wordt er door onder meer CNV onderwijs en de AVS een ledenraadpleging gedaan over het "onderhandelaarsakkoord mobiliteit passend onderwijs".
In de eerste zin staat dat de bonden de bezuinigingen afwijzen, maar..........

En dan komen de punten uit het convenant.

1. De minister koopt de bonden af met een luttele 60 miljoen euro, want
2. Met ontslag bedreigd personeel krijgt voorrang bij de lerarenbeurs.

Dan wordt uw verbijsterde baas echt pislink. Die bonden doen met de minister ook nog even alsof er in het speciaal onderwijs een stelletje nitwits aan het werk zijn, want (het staat er echt) "de lerarenbeurs kan worden benut om een onderwijsbevoegdheid te halen voor het regulier (voortgezet) onderwijs".

Laat deze zin even op je inwerken. Al het OOP komt NIET in aanmerking voor de lerarenbeurs en het onderwijzend personeel heeft veelal al een master special education op zak. WIE NEMEN ZE NOU IN DE MALING? "kan worden benut om een onderwijsbevoegdheid......" Een schande, en het totale speciaal onderwijs wordt met zo'n zin geschoffeerd.

3. Schoolbesturen met scholen voor (V)SO bieden werknemers de ruimte voor loopbaanorientatie en scholing.

Dachten ze dat dit niet altijd al gebeurt dan? Er wordt altijd al kapitalen besteed aan scholing, en loopbaanorientatie? Mooie term, leeg begrip.

4. Tot het schooljaar 2015-2016 besteden de samenwerkingsverbanden de RESTERENDE MIDDELEN van de AB aan de inzet van AB-ers.

Zitten we daarop te wachten dan? Die samenwerkingsverbanden willen dat niet en doordat de complete zorgstructuur van de (V)SO-scholen naar de klote wordt geholpen hebben we die AB-ers hard nodig om groepen op te vangen.

5. "Bezien wordt, hoe bestaande regionale arbeidsmarktplatforms vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar kunnen brengen".

Zo ken ik mijn bonden weer. Wat een kolder, wat een gelul, wat een nutteloze en lege taal, die zo van een melkpak is gehaald. Dat betekent toch helemaal NIKS.

En dan houdt het op, en presenteren de bonden het totale en volledig lege NIETS. Het gaat namelijk nergens over.

Het advies van ons van WIJZIJNVERBIJSTERD is dan ook: LAAT JE NIET IN DE LUREN LEGGEN DOOR DE BONDEN. Het is een leeg convenant, er wordt alleen maar onzin afgesproken en levert niemand iets op.

Het is duidelijk dat ook de vakbonden geen enkel benul hebben wat er zich afspeelt in het speciaal onderwijs. Ze willen het ook niet weten, want dan had je je niet op deze manier in de luren laten leggen door Marja.

Convenant afsluiten? IK DACHT HET NIET.

Overigens: de AOB is al goedgekeurd door wijzijnverbijsterd (en doet aan deze onzin NIET mee)

3 opmerkingen:

  1. Wacht even: de bonden hebben het in keiharde onderhandelingen voor elkaar gekregen dat ik als leerkracht met een lesbevoegdheid (dat is dat papiertje voor regulier EN speciaal onderwijs) en een master SEN op zak, mij verder kan ontwikkelen zodat ik een ..... lesbevoegdheid (dat is dat papiertje voor regulier EN speciaal onderwijs) kan krijgen?
    je begint je dan toch af te vragen of na de politiek nu zelfs ook "onze" woordvoerders, bonden etc. nog enig benul van zaken hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zou cnv nu eindelijk naar haar leden gaan luisteren?
    zie volgende link:
    http://www.nu.nl/economie/2721966/opnieuw-acties-passend-onderwijs.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Rob, af en toe voelen we ons net Louis van Gaal: "Ben ik nou zo slim of zijn die gasten nou zo dom?". Ik heb het echt 3 x moeten lezen voordat ik begreep wat er stond. Ik heb ook zo'n master, en je hebt gelijk: dat staat er. Het mot eg nie gekker worre

    BeantwoordenVerwijderen