En ja hoor het is zover! Vanaf morgen mag er buiten de spitsuren 130 kilometer per uur worden gereden op de A16 tussen Breda en Moerdijk en op de A2 tussen de knooppunten Deil en Everdingen (lees hier)! Yes, dat heeft Mark samen met onze jolige vrind Charlie toch maar even mooi voor elkaar.
Hét speerpunt van de VVD tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten (weet u nog?) wordt zo toch maar mooi tot werkelijkheid.
Eén ding, doet u wel uw best om met dit soort snelheden geen ongeluk op te lopen of iets te veel van de verhoogde uitstoot van fijnstof in te nemen? Want dan wordt u ziek en dan heeft u zorg nodig.
En dát was nou net niet een speerpunt van de VVD, zorg bedoelen wij. Sterker, steeds meer lijkt het er op dat de VVD en het o zo christelijke CDA in haar kielzog iedere vorm van zorg, solidariteit, empathie, verantwoordelijkheid voor zieken en gehandicapten in het vizier heeft om voorgoed af te schieten.
De Telegraaf bericht vandaag dat woensdag de ministerraad een voorstel bespreekt waarin het Persoonsgebonden Budget (PGB) voor 90% van de mensen die dat nu krijgen geschrapt gaat worden. U leest het goed: 90%!
Door de PGB zijn veel mensen in staat om thuis, maar bijvoorbeeld ook op school, die extra zorg te krijgen die zij op dat moment nodig hebben. Met het budget kan zeer toegepaste hulp ingekocht worden en dat kan voor iedereen anders zijn.
Op deze wijze is men niet afhankelijk van de beperkingen van bijvoorbeeld zorginstellingen die door onder meer krapte en bezuinigingen al niet meer aan de vraag kunnen voldoen. Juist doordat mensen het budget en de regie zelf in handen hebben kunnen zij veel beter participeren aan bijvoorbeeld onderwijs en werk.
Directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zei maandag dat deze ingreep heel veel mensen in enorme problemen brengt. "Dat mag niet gebeuren. Deze maatregel staat haaks op het beleid dat mensen meer eigen regie moeten krijgen."
Ook directeur Ad Poppelaars van de belangenorganisatie van chronisch zieken en gehandicapten, de CG-Raad, heeft geen goed woord over voor de plannen. "Als dit doorgaat, wordt het PGB nagenoeg gesloopt. Een groot deel van de mensen die een PGB hebben en daardoor thuis kunnen blijven wonen, zullen naar instellingen moeten. Dat kost veel meer. Dit is dus helemaal geen bezuiniging, het wordt er alleen maar duurder door." (Bron: ANP)
Ofwel: ook hier is er weer sprake van een star korte-termijndenken ten behoeve van het vierjarig huishoudboekje van onze neoliberale gedoogcoalitie.
Ook voor het (speciaal) onderwijs zal dit enorme gevolgen gaan hebben. Nu is een leerling vaak nog in staat om (al dan niet regulier) les te krijgen omdat er zorg ter plekke is, ingekocht met PGB. Wanneer het mes op deze wijze in de bugetten wordt gezet zal men voortaan afhankelijk zijn van de agenda en de roosters van instellingen. In de praktijk betekent dit gewoon dat een leerling met een speciale zorgbehoefte niet meer in een klas buiten een instelling kan zitten, omdat daar dan niet op de juiste momenten zorg aanwezig kan zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de toch al enorme krapte in tijd en personeel van die zorginstellingen door alle bezuinigingen.
Overigens is dit niet het enige schandalige en rampzalige plannetje van de neoliberalen van Rutte, men bespreekt woensdag ook een voorstel om de uitgaven aan wonen en zorg uit elkaar te halen, zoals afgesproken in het gedoogakkoord. De AWBZ-gelden zijn voortaan puur bestemd voor de zorg. Wie in een instelling woont, gaat huur betalen. Waarschijnlijk zal men ook hier weer, wanneer men kritisch zal vragen hoe een jonggehandicapte bijvoorbeeld dit, na het afbreken van Wajong en sociale werkplaatsen, moet bekostigen, de schouders ophalen en het "ieder voor zich" en "eigen verantwoordelijkheid"-mantra prevelen alvorens men weer lekker met 130 kilometer per uur over de Afsluitdijk of A16 kart in de cabrio.
"Lekker hè Charlie, die frisse wind door Nederland?"
"Zeker Mark, hij stinkt alleen wel!"
Zoals de lezers van wijzijnverbijsterd gewend zijn: hier is ons laatste woord nog niet over gezegd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten