Ja, wat moeten wij hier nu weer mee? Hier hebben we al meerdere keren gesteld dat het uiteindelijk de zwaksten zijn die van Mark en consorten de klappen mogen opvangen van de crisis die uiteindelijk veroorzaakt is door de grenzeloze hebzucht van anderen: de banken, de beursspeculanten, enzovoorts.
Die klappen komen dan als bezuinigingen (of eufemistisch: ombuigingen) onder meer neer op de sociale werkplaatsen, de zorg, en ook het 'passend' onderwijs (in de praktijk: het speciaal onderwijs!).
Iedereen met enig hart en empathisch vermogen weet dan dat dat niet klopt en niet zou mogen. Van zorg, een maatschappelijk vangnet in de vorm van voorzieningen en onderwijs blijf je af.
Sterker: daar moet geld bij. Investeren heet dat.
Op het gebied van kritiek op de bezuinigingen op 'passend' onderwijs krijgen de criticasters (wij dus) nu opeens bijval uit een onverwachte hoek: de bank!
"Erik Zwaart, verantwoordelijk voor de divisie onderwijs van de ABN AMRO, stelt in een interview op Radio 1 dat er fors meer geïnvesteerd moet worden in onderwijs, om de top5 ambitie waar te kunnen maken. De bezuinigingen op o.a. Passend onderwijs maken dat het gat tussen wens en werkelijkheid lijkt te vergroten, aldus Zwaart in het interview" schrijft de PO-Raad op haar website (klik hier).
Langzaamaan lijkt dus het besef door te dringen van wat er staat te gebeuren in het 'passend' onderwijs. Ook als het gaat om slechts die relatief kleine groep leerlingen met een speciale leerbehoefte.
Misschien dat met stemmen als van de heer Zwaart mevrouw van Bijsterveldt en haar ambtenaren er nu eens van doordrongen raken dat ten eerste een top5 positie niet alleen afhankelijk is van het plakken van Michelin-sterren op de beste leerlingen, maar ook van de mate waarin de juist moeilijk lerenden worden begeleid naar de meest optimale ontwikkeling en ontplooiing en ten tweede dat voor alle leerlingen (speciaal, regulier, po, vo, beroepsonderwijs, universitair enzovoorts) en alle vormen van 'passend' onderwijs investeringen noodzakelijk zijn.
Niet alleen de bezuinigingen zijn al rampzalig, ook de nullijn is funest.
De weldenkende onderwijsdeskundigen zijn zich daar al veel langer van bewust, dat nu zelfs mensen uit het bankwezen zich zo publiekelijk uitspreken tegen de bezuinigingen op (passend) onderwijs, zou de neoliberalen in Den Haag toch te denken moeten geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten