dinsdag 5 april 2011

Superwoman vliegt uit de bocht (nu al)

Hoe kan het toch, vragen wij van wijzijnverbijsterd ons steeds meer af, dat de woordvoerders en bewindslieden voor onderwijs van de partijen die de gedoogcoalitie mogelijk hebben gemaakt werkelijk geen idee hebben waar ze over praten en iedere zin voor realiteit en voeling met de mensen in het veld kwijt zijn?
Was onderwijs bij de samenstelling van het kabinet een sluitpost?

Hadden wij gisteren nog een hoopvol verhaal over de onverwachte heldhaftige houding van Kathleen Ferrier naar aanleiding van resolutie 12, blijkt vandaag dat Superwoman als een baksteen uit de lucht komt vallen.
In een interview met het Nederlands Dagblad vertelt Kathleen dat zij het signaal van het CDA-congres "heel serieus" neemt en dat zij haar best gaat doen om er in ieder geval voor te zorgen dat de bezuinigingen over meer jaren gespreid zullen gaan worden.
Op de vraag waarom zij in de Tweede Kamer niet meestemde met moties die eenzelfde strekking hadden, zegt zij "[er lag toen] nog niet dit duidelijke signaal van onze leden".
Kijk, dat vinden wij mooi, een politica die luistert naar een achterban, naar de boeren, burgers en buitenlui binnen het CDA.
Zij heeft dan waarschijnlijk ook oog voor de wensen en ideeën binnen het werkveld, denken wij dan.
En inderdaad, Kathleen heeft zich volgens eigen zeggen verdiept in wat het veld, deels haar achterban, vindt: "Ik ben ontzettend veel in het land geweest voor Passend onderwijs". Echt, zo'n ondernemende open instelling doet ons deugd, 'Superwoman on the move'.

Plots begint Superwoman wat te zwalken in haar vlucht.
"Van iedereen heb ik gehoord dat het stelsel aangepast moet worden".
Dan vragen wij ons natuurlijk direct af wat ze bedoelt.
Welk stelsel? Dat van passend onderwijs dat er nog helemaal niet is en waarvan de invoering pas voor volgend jaar gepland stond? Dat is toch waar het werkveld steeds op wijst? Dat je niet bezuinigen moet op iets wat er nog helemaal niet is?
Maar dan maakt Kathleen ineens een duikvlucht zonder richting: "Ook de 300 miljoen euro korting als stip aan de horizon, wordt niet als een probleem gezien".
Boem! En daar dreunt Superwoman met een harde klap op het plaveisel.
Pardon? De bezuiniging van driehonderd miljoen wordt niet als een probleem gezien? Waar bent u de afgelopen twee maanden geweest mevrouw Kathleen Ferrier. In het land "voor Passend onderwijs" zei u?
Met de oren en ogen dicht dan zeker. Of was dat uw tweelingzuster die 10.000 mensen in Nieuwegein onder een hels gefluit vertelde dat ze maar wat creatiever moesten worden en die toen ook meekreeg dat er inmiddels meer dan 160.000 handtekeningen tegen de bezuinigingen werden overhandigd aan de minister?
U zelf bent in ieder geval nu zo ver verwijderd van het werkveld dat deze grote desastreuze korting in úw ogen slechts een stip aan de horizon vormt.
Voor ons echter is het meer dan dat. Voor ons vormt het wel zeker een probleem, een heel groot probleem.

Nee, het is duidelijk, wij van wijzijnverbijsterd hebben ons deerlijk vergist. In plaats van Superwoman blijkt Kathleen Ferrier niets meer dan een verdwaalde losse flodder. Die vliegt ook, maar zonder kracht en zonder macht en vaak ook helemaal zonder richting of doel.
Van haar hoeven we niets meer te verwachten, welke signalen wij nu of in de toekomst ook afgeven. Die hoop is inmiddels vervlogen.

Bron: artikel "Passend onderwijs mag hopen op CDA"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten