vrijdag 4 februari 2011

Heldere analyse ...

....van de bond KBO. Op hun website staat een heldere analyse over het wetsontwerp passend onderwijs.

Hun commentaar:
  • onderwijs is in een stroomversnelling terechtgekomen. Opmerkelijk, want de aanpak van zorgonderwijs mag een ‘ongetemd probleem’ worden genoemd. We weten niet echt hoe dat moet – voor elke zorgleerling passend onderwijs. De noodzakelijke bezuiniging op de overheidsuitgaven lijkt dit probleem te gaan forceren.
  • De kabinetsbrief luidt een stelselombouw in. Een nieuwe bestuurslaag wordt gecreëerd die, wat onderwijszorg betreft, boven de betrokken schoolbesturen staat. Dat de gemeente op termijn over het volledige (jeugd)zorgdomein zal gaan, zoals het kabinet schrijft, is omineus. Het is niet denkbeeldig dat zij in de toekomst de nieuwe bestuurslaag ‘overneemt’, een maatregel die dan efficiënt en doelmatig genoemd zal worden. De school zal dan wat haar kerntaak aangaat, twee overheden kennen.
  • Het regeringsplan betekent een complexe operatie, die veel aandacht van scholen zal opeisen. Dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van andere doelen die de regering heeft: minder zwakke scholen, meer focus op kernvakken, een verhoging van kwaliteit door ingrepen in de schoolorganisatie (een uniforme toetsstructuur), prestatiebeloning van leraren. Dit alles bij elkaar zal – zacht uitgedrukt – gaan wringen.
  • Hoe zal het er toe gaan in de nieuwe gebieden? Hoe zullen de verhoudingen tussen schoolbesturen zijn? Gaan de grote domineren? Kiezen kleine besturen uit nood voor schaalvergroting? Nieuwe fusies zijn niet denkbeeldig. Een test voor de fusietoets, die de Eerste Kamer kortgeleden goedkeurde.
  • De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen in de bureaucratie rond scholen de bezuinigingen te vinden. Heeft zij wel aan deze wens voldaan? Het zijn toch vooral zorgbudgetten, die worden verminderd of afgeschaft. Wat is bureaucratie trouwens? Ook in de nieuwe opzet zal overleg nodig zijn, procedures zullen worden opgesteld, mensen aangesteld om in de nieuwe gebieden bovenschoolse werkzaamheden in goede banen te leiden.
  • 40.000 zorgleerlingen minder. Hoe? Door hen niet meer als zodanig te indiceren of hen een lichtere zorg te bieden – op de gewone scholen. Hoe zal dat uitpakken? In de gemeenten buiten de grote steden staan de scholen met betrekkelijk grote klassen. De werkdruk van leraren zal daar wel hoog zijn. Toch zullen klassen nog groter worden en meer leerlingen zullen speciale aandacht vragen. Dit gaat ten koste van de gewone scholen.
  • Het is mogelijk dat een samenwerkingsverband kinderen naar speciale scholen zal sturen, terwijl de middelen daarvoor zijn uitgeput. Die maatregel zal dan ten koste gaan van de basisbekostiging van de gewone scholen in het betreffende gebied.
  • Ten slotte. Passend onderwijs is slechts denkbaar met indicatiestelling van kinderen. Met één pennenstreek is de (landelijke) indicatiestelling afgeschaft. Toch zal ze in de nieuwe gebieden weer nodig zijn.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit zo erg, ben zelf een moeder van een kind met ass. Ik ben al onzeker over zijn toekomst, dacht dat er goeie zorg zou komen voor hem. Nu weet je gewoon niet wat er gaat gebeuren en of de school mijn zoon wel goed kan ondersteunen omdat hun werkdruk hebben. En als er iets is dat zijn het wel grotere groepen waar hij niet tegen kan. Verschrikkelijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit betekent voor mijn school (leerlingen met een verstandelijke beperking) met 91 personeelsleden, dat ik 20 mensen moet ontslaan. We kunnen minder kinderen aannemen, maar we houden hetzelfde aantal kinderen met 20 mensen minder. Het regulier onderwijs moet dan een deel van onze kinderen opvangen met minder geld. Onze leerlingen met autisme, ADHD, meervoudige handicapts mogen nu daar naar toe.
    Binnen 2 jaar is het speciaal en het regulier onderwijs kapot gemaakt. Er is maar 1 slachtoffer, namelijk het kind met een handicap.
    Ik schaam mij haast om Nederlander te zijn. Een overheid die zo met de meest kwetsbare groep omgaat, namelijk kinderen, want ook het kind in het regulier onderwijs zal hier onder lijden.

    BeantwoordenVerwijderen