woensdag 27 april 2011

Docenten moeten nee zeggen (Opiniestuk Volkskrant)

"Mijn beroepsgroep moet zeggen hoeveel geld ze nodig heeft om te voldoen aan de opleidingsbehoeften van een modern land. Van specialistische zorg voor kwetsbare leerlingen tot uitdagend onderwijs voor intelligente kinderen. En een goed salaris voor mensen met de bijzondere kwaliteiten die nodig zijn om dat te bieden. Als staatsbanken en multinationals dat niet willen financieren en ook de samenleving niet meer geld overheeft voor het onderwijs, moet mijn beroepsgroep zich beraden op wat ze voor dit geld kan leveren.

Want zowel bezuinigen als nog meer differentiëren, als kinderen met zware gedragsproblemen binnen de deur houden én bouwen aan een onderwijssysteem dat tot de beste van de wereld behoort, is een strijd die je niet kunt winnen. Die strijd gaan wij niet aan."


Annelien Jonkman, docent wiskunde aan Lyceum Sancta Maria te Haarlem, schrijft dit in een uitstekend opniniestuk op de website van de Volkskrant.
Zij richt zich in dit stuk vooral op het voortgezet onderwijs, maar wat ons van wijzijnverbijsterd betreft, geldt wat zij schrijft ook voor het primair onderwijs, speciaal en regulier.
Verschillende aandachtspunten van Jonkman zijn op dit blog de revue al gepasseerd: een kenniseconomie is alleen mogelijk door juist investeringen in het onderwijs, de lesgevenden moeten naar waarde geschat (en bekostigd) worden, enzovoorts.

Lees hier het opiniestuk "77 duizend docenten moeten nee zeggen".

4 opmerkingen:

  1. Ik ben voor aktie. Maar dan ook en vooral om de expertise van ambulant begeleiders vast te houden. Invulling.
    Laten we nu laten horen wat we wel willen.
    Sluit me van harte bij de oproep tot staken aan!
    Ik hoop en denk veel ouders met mij! Komop lui laat van je horen!!!
    Miek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De rek is eruit als de REC's worden opgeheven en de expertise verdwijnt. Er lopen al veel collega's op de tenen. Als de llngn met gedragsproblemen ook nog moeten worden opgevangen (2-3 per klas) is voor mij de maat vol en ga ik terug naar het bedrijfsleven. Sorry voor al die collegae die dat niet kunnenmaar mijn gezondheid en werkplezier gaan voor. Beseft de coalitie wel wat ze aan het doen zijn? Vooral die Elias praat als kip zonder kop, en Ferrier is een draaipunt die aan de hand van Maxim loopt en haar eigen mening niet geeft. Het moet anders, maar niet met 300 miljoen minder. Die zorgkinderen bestaan wel degelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een goed stuk! Vooral de boodschap: 'als je goed onderwijs wilt, moet je investeren en als je op onderwijs gaat bezuinigen zullen wij wel aangeven wat we voor dat geld nog kunnen bieden' is me uit het hart gegrepen.
    Niet alleen 77 duizend docenten moeten nee zeggen, maar ook alle leerkrachten uit het primair onderwijs. Het wordt de hoogste tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig stuk van Annelien! Laten we hopen dat veel mensen het lezen. Natasja.

    BeantwoordenVerwijderen