maandag 7 maart 2011

Geen Verantwoordelijkheid

Naar aanleiding van radio-uitzending vanochtend (luister hier)

Nadat begin februari minister van Bijsterveldt met haar bezuinigingsplannen op de proppen kwam was direct heel onderwijsland in rep en roer.
Waarom ?
Omdat mensen uit de praktijk al direct wisten waar de ware klappen gingen vallen en welke problemen er zouden ontstaan.

En de minister? Zij stak haar kop in het zand en hield zich horende doof.

Half februari gaf het gehele onderwijsveld, bonden, ouders, leerkrachten tijdens de manifestatie in Nieuwegein aan dat dit een verkeerde manier van bezuinigen was, en dat hier brokken van zouden komen.

En de minister? Zij stak haar kop in het zand en hield zich horende doof.

Eind februari, in de aanloop van de verkiezingen, spraken veel politieke partijen zich hard uit tegen de bezuinigingen, samen met, opnieuw, onderwijsraden, ouders, bonden, leerkrachten, kortom: iedereen die er verstand van heeft.

En de minister? Zij stak haar kop in het zand en hield zich horende doof.

Begin maart worden de gevolgen van de bezuinigingen al duidelijk: reguliere scholen weren leerlingen die extra zorg behoeven, speciaal onderwijs heeft voor deze kinderen geen plaats meer, omdat hun klassen vergroten en zij een kwart of zelfs de helft van het personeel moeten ontslaan.
De directeur van de CG-raad maakt op de radio duidelijk dat dit het gevolg is van de bezuinigingen en dat dit nog maar het begin is. "Gehandicapten staan al met 3-0 achter in de samenleving wat werk betreft. Als deze kinderen straks geen diploma halen, moeten ze allemaal een uitkering. Nog los van persoonlijke drama’s die zich nu voltrekken, los je hier niets mee op. Je verschuift een kostenpost van Onderwijs naar Sociale Zaken".

En de minister? Zij reageert: "Wij zijn hier niet verantwoordelijk voor".

Pardon? U bent minister van Onderwijs. U bent verantwoordelijk voor het onderwijs in Nederland. En dus ook voor alles wat er gebeurt als bezuinigingen slecht uitpakken.
Of was dit ook uw werkwijze toen u verpleegster was: verkeerde pilletjes geven en wanneer de patiënt naar adem ligt te happen roepen dat het niet uw verantwoordelijkheid is?
Hoe noemde Mark dat ook al weer? Hanteren van "Halve waarheden"?

Een minister neemt haar verantwoordelijkheid. Ook als het even niet mee zit. Een minister weet te participeren op gebeurtenissen, past haar beleid aan waar nodig.
Als u, mevrouw van Bijsterveldt naast de weelde van het pluche de bijkomende verantwoordelijkheid niet dragen kunt dan zit er gewoon één ding op: inpakken en wegwezen.

En blij zijn dat er een heleboel mensen in Nederland wel de verantwoordelijkheid voor het onderwijs willen dragen. Door dik en dun. Voor alle leerlingen. Zij wel!

3 opmerkingen:

  1. Zoals ik al zei; weglopen, als het even te moeilijk wordt, is de weg van de minste weerstand. In de functie van minister kan en mag dat gewoon echt niet. Oprutten dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dat is nou minister voor het CDA, met christelijke waarden en vooral: "gij zult niet liegen". Onvoorstelbaar en onbestaanbaar, de PVV waardig, maar het CDA???

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraag van de interviewer:
    Krijgen kinderen te snel een rugzakje?
    De minister: Ja, dat denk ik.
    Pardon? Denk ik? Ik dacht dat de minister dat met al haar kromme berekeningen al bewezen had, maar nee: ze dénkt het alleen maar.
    Nou, wij dénken van niet!

    BeantwoordenVerwijderen