zondag 13 maart 2011

"Afbreukrisico" (Ton en de BAPO)

Wij van wijzijnverbijsterd weten het, u weet het, maar af en toe zet hij ons toch weer op het verkeerde been.
Ton met de bon ton, daar hebben wij het hier over, is een VVD-er.
Vaak noemen ze zich een liberaal en verwijzen dan naar Johan Rudolph Thorbecke, de grondlegger van ons parlementaire bestel, daarbij er aan voorbijgaand dat zijn liberalisme toch echt een andere was dan het "rechts-georiënteerde" koketteren met marktwerking en egocentrisme van de huidige VVD.
Enfin, het reikt te ver om ons daar nu mee bezig te houden op dit blog.

Zoals gezegd, Ton met de bon ton is een VVD-er en noemt zich liberaal.
Maar, en dat is nu zo verwonderlijk, eigenlijk is Ton diep in zijn hart een socialist!
"Wat?," zult u nu uitroepen terwijl u zich vertwijfeld op het hoofd krabt, "Ton een socialist? Vertel!".
Welnu, luister en huiver.
Ton is eigenlijk van mening dat het niet eerlijk is dat anderen meer hebben dan hij zelf.
Hij verzet zich dus tegen ongelijkheid. Telkens weer.
Daarom roert hij zich zo in de Tweede Kamer: waarom krijgen anderen wel een rugzakje en hij niet?
Waarom mochten al die leraren met de bus naar Nieuwegein en moest hij met de auto?
En nu is er weer een onderwerp waarover Ton zich druk maakt, hij is immers inmiddels ook al een 55-plusser!

Wat is nu namelijk het geval: de verlofregeling voor oudere leraren kost scholen 220 miljoen euro per jaar. Dat is uitgezocht door RTL Nieuws en wie zijn wij om te twijfelen aan deze commerciële zender.
"Hoe zit dat dan precies", vraagt u zich af.
Welnu, de BAPO (Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen), want daar gaat het hier over, is een regeling die in het leven is geroepen om de werkdruk voor ouder onderwijzend personeel wat te beperken en is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur).
Praktisch betekent dit dat een oudere leerkracht vanaf 52 jaar een aantal extra vrije dagen toegekend krijgt. Het loon voor deze dagen is dan wel 25-35% lager dan voor de normale werkuren. Deze uren kunnen opgespaard worden om bijvoorbeeld vervoegd met pensioen te gaan (iets wat in het bedrijfsleven ook zeer veel voorkomt en nog steeds door werkgevers wordt gedragen).
Echter, vanaf 55 kunnen die uren niet meer opgespaard worden, maar moeten ze worden opgenomen. Dat betekent natuurlijk dat voor die uren dan weer vervanging gevonden moet worden en dat er dus extra geld uitgetrokken moet worden (meer dan die 25-35% die de 55-plusser voor die uren inlevert).
In een tijd van vergrijzing van het personeel is weer een positieve bijkomstigheid dat jongeren eerder aan de bak kunnen vanwege de uren die vrij komen. Dat was ook steeds een achterliggende gedachte, zeker wanneer er weer eens een overschot aan net afgestudeerde leerkrachten is.
Hoe het ook zij, deze regeling kost ons belastingbetalers dus 220 miljoen per jaar.
En zoals over alles wat "ons" geld aangaat kan er over getwist worden of dit nu wel of niet moet.

Ton is daar natuurlijk duidelijk over, want, zoals gezegd, ongelijkheid, daar houdt Ton, als een ware socialist, niet van.
Immers, hij is ook al 55+ en dacht je dat hij ooit zo'n mooie verlofregeling heeft gehad?
Echt niet!

Dus Ton gaat vragen stellen aan de minister.
Dat doet Ton vreselijk graag, zeker wanneer het ten koste gaat van anderen.
Ton kennende zal het dan wel weer op een wat onbeholpen wijze gaan, zoiets van: "is de minister het met de gebruikers van de BAPO eens dat de BAPO terstond afgeschaft moet worden ….".
U snapt het wel, weer zo'n heerlijk kromme en niet te volgen redenatie waar alleen onze communicatie-adviseur het patent op lijkt te hebben.
En Ton gaat voluit, dat weten we zeker.
Wij voorspellen hier al dat Ton, verongelijkt vanwege de ongelijkheid, de oudere leerkrachten met genoegen zal wegzetten als lui en niet te vertrouwen, uitvreters en klaplopers.
Maar goed, dat weten we, zo is Ton nu eenmaal.

Wij zijn overigens ook benieuwd wanneer Ton met de bon ton vragen gaat stellen over het zogenoemde wachtgeld, want dat heeft ook niet iedereen, en hij is een man van principes.
Wachtgeld is "een werkeloosheiduitkeringsregeling die bij de overheid in gebruik is voor politici en bestuurders. Men ontvangt het na ontslag of na beëindiging van het (verkiezings-)mandaat, in afwachting van ander werk of een pensioen" (Bron: Wikipedia). Men krijgt dit minimaal 2 jaar en het kan maximaal zelfs oplopen tot 15 jaar. Dus ieder kamerlid kan deze uitkering krijgen wanneer ze ophouden met kamerlid zijn en nog geen nieuw werk hebben. Eerst bedraagt het 100%, aflopend tot 70% van het salaris.
Saillant detail is dat men dit ook krijgt wanneer men bijvoorbeeld pas een half jaar in de Tweede Kamer heeft gezeten.
Dus, mocht Rutte I nu vallen en Ton zijn baan verliezen omdat hij net op een onverkiesbare plaats zou staan op de kieslijst dan krijgt hij de komende zes jaar een fijn wachtgeld.
Da's mooi, zult u zeggen, maar waar hebben Ton en kornuiten dit dan aan verdiend?.
Nou dat komt door het volgende: "Politici/bestuurders hebben een verhoogd afbreukrisico door, onder andere, de kans om onverwacht hun functie te verliezen" (Bron: Wikipedia).
Maar, zult u zeggen, dat geldt met deze regering toch ook voor al die mensen in het (speciaal) onderwijs bijvoorbeeld, of in de culturele sector, of noem maar op?".
Die hadden toch ook niet kunnen voorzien dat alles van waarde, onderwijs, cultuur, wetenschap, klimaat, kortom alles wat sinds jaar en dag het nationale erfgoed en de nationale rijkdom is, door Mark, Marja, Maxime, Machiel plotseling als overbodig en waardeloos om zeep geholpen zou worden?
Nee, daar heeft u een punt.
En daarom verwachten wij hierover dus ook vragen van onze huis-socialist Ton met de bon ton, die tegen ongelijkheid is.

Wat zegt u? Dat geldt alleen voor dingen die hij zelf niet heeft? Het gaat helemaal niet om de algemene ongelijkheid? Ton is helemaal geen socialist?
U bedoelt dat het Ton helemaal niet gaat om een kritische bejegening van de BAPO, maar gewoon puur om weer eens de leerkrachten weg te zetten als pure parasieten die niet zo moeten zeuren?
Tjonge, jonge daar schrikken wij van wijzijnverbijsterd weer van.
Dát hadden wij van wijzijnverbijsterd nooit achter onze Ton met de bon ton gezocht!

2 opmerkingen:

  1. Afgunst, jaloezie of leedvermaak? Kijk eens op wikipedia...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook politici zouden onder de gewone WW-regeling moeten vallen. Ze hebben een gewone goedbetaalde baan en zijn met al hun ervaring en intellect prima in staat om binnen 3 jaar een andere baan te vinden. Desnoods maar wat minder goed betaald. Daar moet Jan met de Pet ook genoegen mee nemen....
    Wachtgeldregeling is ouderwets en achterhaald.
    Ach..en anders kunnen ze altijd nog in het onderwijs terecht als docent economie of financieën. Prima betaalde baan, toch????

    BeantwoordenVerwijderen