zondag 13 maart 2011

Pas op de plaats? NOU NEE!

Op 31 januari heeft minister Marja van Bijsterveldt haar bom in het onderwijs laten vallen.
Die bom was de brief die ze naar de Tweede Kamer stuurde over de invoering van passend onderwijs met daarbij de uitvoering van de plannen, met name de bezuinigingen op het speciaal onderwijs.
Sindsdien is er veel, erg veel gebeurd. De tweede kamer heeft zich geroerd, het veld heeft zich geroerd en de ouders hebben zich geroerd. Er zijn verkiezingen geweest, de kiezers hebben zich geroerd en de partijen hebben zich geroerd.

Twee dingen zijn ondertussen volstrekt helder geworden:
  1. De regerings- en gedoogpartijen staan muurvast en zijn onwrikbaar. Ze luisteren nergens naar, vooral niet naar argumenten. Ze luisteren niet naar de oppositie, en al helemaal niet naar haar burgers en uiteindelijk degenen die hen naar het pluche hebben geleid.
  2. De minister met in haar ministeriële kielzog de ambtenaren en vooral de politici gebruiken bewust gemanipuleerde en verkeerde cijfers om de verkeerde bezuinigingen door te voeren. De analyse die deze week is gepresenteerd laat op pijnlijke en onthutsende wijze zien dat het onderwijsveld, maar vooral de Tweede Kamer, bewust misleid wordt door deze minister. De regeringspartijen gaan graag mee in deze misleiding.
Er is nou eenmaal een stok nodig om het eigenlijk overbodige speciaal onderwijs mee te kunnen slaan.

De drogredeneringen die gebruikt worden, vooral door onze vriend Ton met de bon ton, of de "vrinden" van CDA of PVV, hebben ondertussen hun kracht en geldigheid verloren.
Om met Kathleen Ferrier te spreken: "ze zijn een beetje sleets geworden".
De percentages die ze noemen zijn "out", de getallen die ze roepen die kloppen niet en vooral de redeneringen over de "medicalisering van het onderwijs" raken kant noch wal.

Wat dan wel?

De minister heeft volgens de Telegraaf van vandaag een populariteit van -19% (min 19%). Wij snappen dat wel. Zo star, zo onbuigzaam, en tegen het onmenselijke aan, dat kan ook niet goed gaan.
Jongetje Mark blijft onverminderd populair. Dat snappen wij ook wel. Als je je aan je verantwoordelijkheid onttrekt, en het debat niet aangaat, kan je ook niet op je Eerste-ministeriële bek gaan.

Wat dan nog meer?

Het CDA ligt op zijn partijpolitieke rug. Na de Tweede-Kamer-verkiezingen van vorig jaar was er al weinig meer van over, na de laatste verkiezingen is dat nog minder. Er wordt in de partij gezegd dat ze "terug moeten naar de christelijke waarden". Nou, dat vinden wij ook.
Er wordt gezegd dat ze "terug moeten naar het uitdragen van de barmharigheid". Nou, ook dat vinden wij.
En dan deze: "Het CDA moet weer staan voor de zwaksten in de samenleving, die moeten op ons kunnen rekenen".
Wij van wijzijnverbijsterd zeggen dan: "Laat me niet lachen".

En dus?

Wij van wijzijnverbijsterd gaan er de komende weken vol voor. Onze speerpunten moeten liggen op drie gebieden
  1. Niks accepteren wat er over "passend onderwijs" en de bezuinigingen aan onzin in de media wordt verkocht. We stellen aan de kaak en blijven alles benoemen. En dat is nogal wat, lees maar eens terug op deze website wat we allemaal al zijn tegengekomen.
  2. Ouders zijn de partij die nog te weinig is gehoord. De politiek, dat blijkt steeds, is hier het meest gevoelig voor. Ouders krijgen wel antwoord als ze mailen naar de Tweede Kamer; als er onderwijspersoneel een mail stuurt vinden ze het "eigenbelang".
  3. Om in voetbaltermen te spreken: de ruimte ligt in het midden. Zoals eerder aangegeven, het CDA ligt op zijn rug, en moet aangesproken worden op de christelijke waarden waar ze zo prat op gaan.
    Er is bij het CDA nu een machtsvacuüm: er is geen partijleider en geen politiek leider, en ze zijn letterlijk stuurloos.
    Als er ruimte is om Tweede Kamerleden aan te spreken op hun verantwoordelijkheden dan is het daar.
En ten slotte: wij van wijzijnverbijsterd moeten ook een beetje lol hebben in ons werk, dus de humor houden we er ook in.
Voor tips, vragen, suggesties en ideeën kun je altijd een reactie plaatsen of mailen naar info@wijzijnverbijsterd.nl

6 opmerkingen:

  1. Linda Uitdenbogerd14 maart 2011 om 08:28

    Ik speel even advocaat van de duivel. Ik heb zaterdag gesproken met meneer Jack Biskop (woordvoeder onderwijs 2e kamer CDA) en die vertelde mij dat de minister serieus aan het kijken is naar manieren om in ieder geval cluster 1,2, en 3 te ontzien.
    Niet dat dat de bezwaren van deze belachelijke bezuinigingen wegneemt, maar om even aan te geven dat er heeeeeeeeeeeeeel misschien toch met een half oor word geluisterd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de Volkskrant-opinie site heb ik onder de het stuk van Ad Poppelaars kort geleden reacties gezet waaruit blijkt dat zelfs de allerlichtste variant van autisme zeer heftige gevolgen heeft. En zeer specialistische begeleiding vraagt. Ik had het als kind in de jaren '70/'80 al zonder dat het een naam had. Het is tenenkrommend om te lezen dat 'dat soort dingen vroeger niet voorkwamen'.

    Ik hoop van harte dat cluster II en III inderdaad ontzien kunnen worden. Iemand die ik ken heeft een zoon die aan een spierziekte overleed, dus vanaf afstand ken ik de verhalen over de ellende van andere beperkingen.
    Ik hoop dat er ook op cluster IV een verzachting mogelijk is. Het is je reinste kul dat in cluster IV ook bezuinigd kan worden.
    Lisette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Excuus als ik cluster I oversla. Ik begrijp het allemaal niet erg buiten cluster IV. Dat is ook precies het probleem van de regering, dat zij er weinig van snappen. Maar aangezien het hun werk is, is dat natuurlijk erg vreemd.
    Lisette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Cluster 1,2,3 en 4 moeten worden ontzien. Ieder kind heeft evenveel recht op passend onderwijs!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mee eens, maar denk dat het ook goed is om te kijken naar waar de meeste groei zit (cl 4) en te kijken waarom dit nu eigenlijk zo is.
    Cluster 1 wordt zo wie zo ontzien want die valt erbuiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Uiteraard mag men altijd kijken, maar bezuinigen draait uit op een ramp. Bij onze zoon wel. De ambulant begeleider heeft hem al 5x van uitval gered en dat met een uurtje hulp per week. Je snapt niet waarom dat er af moet.
    Ik ben in de jaren '80 twee jaar opgenomen geweest met een zeer lichte vorm van autisme. Dankzij een tekort aan aanpassingen.
    Ter info: het gaat met onze zoon door de huidige stand van de hulpverlening veel beter dan met mij op die leeftijd, terwijl hij veel autistischer is dan ik.

    Groei cluster IV houdt dus ook in een enorme groei van onze kinderen in de goede richting.

    Het eerder opsporen en begrijpen van problemen heeft zo zijn voordelen. Mijn hulpverleners kregen ontzettend de zenuwen van mijn ASS-verschijnselen in mijn jeugd.....dat heb ik nog niet meegemaakt als ze met onze zoon in contact kwamen.
    Lisette

    BeantwoordenVerwijderen