donderdag 26 april 2012

Een poging tot uitleg

De kogel is door de kerk: er is een akkoord van vijf partijen met betrekking tot de begroting voor het komende jaar 2013. Dat moest er snel komen vanwege de eisen van de Europse Unie.
Met de val van kabinet Rutte I was plots van alles op losse schroeven komen te staan. Drie oppositiepartijen wilden uiteindelijk wel meepraten om te komen tot een sluitende begroting, maar daar vroegen zij wel wat zaken voor in ruil. Zo moest bijvoorbeeld de bezuiniging op passend onderwijs teruggedraaid worden. En dat is gebeurd, alleen is er grote onduidelijkheid bij veel mensen hoe het nu precies zit. Immers er staat in het akkoord dat er een bezuiniging van 100 miljoen weggestreept zal worden, maar de gehele bezuiniging was toch 300 miljoen?

Wij zullen het hieronder proberen uit te leggen. Althans, op basis van hoe wijzelf op dit moment de ontstane situatie duiden. iedere aanvulling of nodige correctie zien wij graag tegemoet!
Allereerst is het belangrijk op te merken dat de bezuiniging op passend onderwijs en de wet op passend onderwijs twee verschillende zaken zijn. Ze hebben met elkaar te maken maar moeten in deze los gezien worden. Hierover later meer.

De minister had in haar wijsheid besloten dat het "passend onderwijs", in concreto, wat betreft bezuinigingsplannen hoofdzakelijk speciaal onderwijs wel voor 300 miljoen euro minder kon: grotere klassen, minder handen in de klas etcetera.
Eerst wilde zij dit binnen twee jaar regelen, maar uiteindelijk werd dat onder druk van de Tweede Kamer drie jaar.
Na drie jaar moest er dus structureel 300 miljoen bezuinigd worden: 100 miljoen in 2013, en zo oplopend tot een totaal van 300 miljoen per jaar in 2014/15.
Wat nu in Den Haag speelt is de totstandkoming van de begroting 2013. In de begroting van Rutte I was hierbij uitgegaan van 100 miljoen. Door de val en dit nieuwe akkoord is hier dus een streep door getrokken.
Dát is de 100 miljoen waar iedereen nu over spreekt.
De 200 miljoen die zogenaamd nu over blijven golden alleen voor de meerjarenbegroting van de gedoogcoalitie Rutte! Maar Rutte I is weg en dus deze meerjarenbegroting ook.
Gezien de hoge waarschijnlijkheid dat een Rutte II er niet komt of in een totaal andere samenstelling (waarbij de grootste criticasters van de bezuiniging van 300 miljoen zullen aanschuiven) komt de gehele bezuiniging in wezen niet meer voor.
De 300 miljoen bezuiniging is er gewoon niet meer of bestaat op zijn hoogst nog maar "virtueel" als onderdeel van een meerjarenbegroting die zou zijn maar niet meer komt.
We kunnen dus redelijk veilig stellen dat voor 100% de bezuiniging (in ieder geval voor de komende jaren waarin de oppositiepartijen weer mee gaan doen) van tafel is. En dus ook de ontslagen die hiermee samenhingen in het speciaal onderwijs.

Een andere zaak echter is de Wet Passend Onderwijs. Die is goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt nu ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Deze wet zorgt voor een verschuiving van taken en gelden. De REC's worden opgedoekt, evenals de functie ambulant begeleider (als onderdeel van de REC's of als onderdeel van speciale scholen).
Die ontslagen blijven vooralsnog gehandhaafd. Omdat deze namelijk niet direct het gevolg zijn van de bezuiniging maar van de wet zelf.
Het is dus zaak om er voor te zorgen dat het wetsvoorstel zoals die nu in de Eerste Kamer ligt "controversieel" te verklaren, zodat een komend kabinet het terug kan trekken, grondig aan kan passen enzovoorts. Alleen dan zal het onderwijsveld echt als geheel opgelucht kunnen ademhalen.

Naschrift: dat onze uitleg correct is blijkt uit het vandaag (27-4) vrijgegeven officiële bericht van het ministerie, dat hier te lezen is



1 opmerking:

  1. Je poging is goed geslaagd Che! Dank je! De achtbaan van circus Den Haag rijdt verder, maar aan boord is er zoveel meer hoop dan voorheen! Ben toch al blij dat er weer enigszins perspectief is!
    Leonie

    BeantwoordenVerwijderen