vrijdag 17 juni 2011

De weldenkenden bij CDA en VVD (Jaja, ze zijn er echt)

Kijk, dat er over de economie vele theorieën mogelijk zijn, is duidelijk. Keynes of Hayek, bezuinigen of juist investeren, men kan in de economie vele kanten op. Over het algemeen echter is, of beter: was, ieder weldenkend mens het er over eens dat je, ook in economisch wat mindere tijden afblijft van de rechten en voorzieningen van kinderen, gehandicapten of ouderen. Een algemeen aanvaard "Touche pas à mon pote !".

Zoals gezegd, zo dacht het merendeel van de Nederlandse bevolking, voordat de neoliberale bulldozer niet alleen problemen voor zich begon uit te schuiven ("Passend onderwijs: na ons de zondvloed!") maar ook nog eens de problemen, veroorzaakt door banken en ander grootkapitaal, op de schouders plantte van de meest zwakken van een samenleving.
(Een criticaster in de Trouw schreef dat als hij gehandicapt was hij niet als zwak te boek zou willen staan, en vroeg zich af hoe wij durfden, maar dit soort flauwiteiten leidt iedere intelligente lezer natuurlijk niet af van de hoofdzaak: de zwakkeren zijn gewoon de pineut, en u en ik weten wie dat zijn).

Dat er zelfs bij de partijen die het neoliberale élan hebben ingezet toch nog enkelingen zijn die het inhakken op mensen met een beperking, kinderen met een specifieke leerbehoefte of mensen die "gewoon" ziek zijn, niet zo fraai vinden, is lovenswaardig en het vermelden waard.
"Zuinig zijn is goed, maar niet over rug zwaksten" kopt een opiniestuk van de hand van Harm Schelhaas en Teunis Zuurmond, beiden econoom, en tevens CDA respectievelijk VVD.

"Het blijft onbevredigend dat vooral zwakke groepen opdraaien voor de gevolgen van de kredietcrisis: de Wajongers, de minder begaafde leerlingen, gehandicapten in de sociale werkplaatsen. Een kleine groep Nederlanders die niets met de kredietcrisis te maken heeft, moet de volle last ervan dragen. Inmiddels zijn de inkomens van topbestuurders met dertig procent gestegen en nemen de bonussen weer toe", stellen de beide schrijvers, en "(e)en vaak gebruikt argument voor bezuinigingen is dat wij onze kinderen niet met een hoge schuldenlast mogen opzadelen. Maar het nageslacht zal ons een slechte staat van het onderwijs, zorg, kunst en milieu zeker ook verwijten".

Verfrissend, dit soort tegengeluiden uit een onverwachte hoek. Hopelijk scharen in de komende tijd meer weldenkenden binnen de VVD en CDA zich achter deze standpunten en, belangrijker nog, laten zij hun politieke stem spreken om Mark Rutte en de zijnen in hun slagvaardigheid tegen "alles van waarde" te stoppen.

Lees hier het gehele artikel.

1 opmerking:

  1. Gelukkig zijn er nog mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken!

    Op de site van de Aob:
    Algemeen Overleg Passend Onderwijs verzet
    Op initiatief van de Tweede Kamer is het Algemeen Overleg over passend onderwijs verzet van 22 naar 29 juni 2011. In dit overleg bespreekt de Vaste Kamercommissie OCW de brief van de minister met daarin een tussenrapportage. Omdat deze brief op zich laat wachten, is besloten tot uitstel van de bespreking.

    Omdat het zomerreces bijna is aangebroken zit de agenda van de Tweede Kamer erg vol. De AOb houdt er rekening mee dat het overleg tot na het reces wordt uitgesteld. Mocht dit het geval zijn, dan wordt dit uiteraard zo snel mogelijk op de site gezet.

    Als we in het onderwijs niet op tijd werk van de kinderen nakijken, rapporten en handelingsplannen niet op tijd af hebben, vallen we onder de categorie niet-excellente leraar. Dan kun je dus altijd nog minister van onderwijs worden. Dan hoef je nooit iets op tijd af te hebben en je wordt toch niet echt op het matje geroepen! Balans wacht ook nog steeds op antwoord op hun brief van 17-02-2011!!!!!!!!

    Ik vind het té bizar!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen