maandag 13 juni 2011

BREAKING NEWS; scholen bezuinigen op leraren.

Goh, groot nieuws vandaag. Wij van wijzijnverbijsterd hadden u de conclusies van een onderzoek van DUO Market research zo kunnen geven.

We hebben namelijk te maken met een overheid die aan de ene kant beweert dat ze bij de top 5 van de wereld willen horen waar het gaat om de kwaliteit van het onderwijs terwijl ze al jaren een terugtrekkende beweging maken.

Een terugtrekkende beweging in financiering vooral. Met deze overheid moeten we steeds MEER voor MINDER geld. Bij deze overheid moeten we MEER KWALITEIT leveren voor MINDER geld. We moeten MEER kinderen in een klas voor MINDER geld, we moeten van alles MEER voor veel MINDER.

En wat gebeurt er als je MINDER geld krijgt? Dan kan je MINDER mensen benoemen, dan kunnen er MINDER mensen voor de klas en moeten er dus MEER ontslagen worden.

In het rapport van DUO market research (HIER TE DOWNLOADEN) is onderzocht wat directeuren doen nu ze MINDER geld krijgen. En goh, zeg, wat is de conclusie?

- Gemiddeld is het budget voor de formatie OP met 12% afgenomen.
- Gemiddeld is het budget voor de inhuur van derden voor scholing en/of projecten binnen de school/schoolgebonden trajecten met 28% afgenomen.
- Gemiddeld is het budget voor de formatie OOP met 16% afgenomen.
- Gemiddeld is het budget voor aanschaf van ICT apparatuur 29% afgenomen.

Hoe zit dat nou met u? Bent u hier verbaasd over? Wij absoluut niet. Directies en besturen zijn ongelooflijk de pineut als ze mensen niet op tijd ontslaan, ze krijgen inderdaad steeds MINDER geld en ze moeten wel. Ze moeten de scholen dwingen om hetzelfde werk te doen met MINDER mensen.

En wij in het onderwijs? we zeuren niet, we zeiken niet, we staken niet, we laten het maar gewoon allemaal gebeuren.

En mag ik een kleine voorspelling doen: binnen 2 dagen kruipt Ton met de bon ton uit zijn zelfgegraven hol en stelt hier vragen over aan de minister:

---Weet de minister dat de scholen leraren ontslaan terwijl hier geen enkele aanleiding voor is?
---Weet de minister dat er in het primair en voortgezet onderwijs heel veel geld niet gebruikt wordt doordat leerkrachten onterecht worden ontslagen?
---Weet de minister dat we een achterstand oplopen in ICT-onderwijs doordat er zonder enige aanleiding te weinig wordt geïnvesteerd?

En wij in het onderwijs? We ploeteren voort. Waarom? Omdat we het willen, omdat we het moeten en omdat we nou eenmaal te maken hebben met die kleine kwetsbare mensjes, ook wel "kinderen" genoemd. Daar doe we dat allemaal voor.

En steeds MEER voor MINDER, dat houdt natuurlijk een keer op. De bezuinigingen op het speciaal onderwijs gaan volgend jaar gewoon door. Dan moeten we wel HEEL VEEL voor HEEL WEINIG. En hoe?

Niemand weet het, vooral de minister niet.

1 opmerking:

  1. Diep diep diep triest !!!
    Investeren in onderwijs ? Echt niet, afbraak is dit en de kruik gaat net zo lang ten onder tot ie barst.
    Dat duurt niet lang meer.

    BeantwoordenVerwijderen