vrijdag 6 mei 2011

Onkunde, onbenul en nitwitterij

Wij van wijzijnverbijsterd hebben dan wel vakantie, we zijn niet helemaal van de wereld.
Dat lijken sommigen wel te denken. Ik ben dan wel een paar dagen "low profile", maar volg wel wat er gebeurt.

Als je dan de website van TROUW zeg maar openslaat en een opiniestuk gaat lezen waarover we zijn getipt in een van de reacties (nog bedankt), dan ben je heel snel alert en vanzelf weer paraat.
Op de website van Trouw staat namelijk een stuk met de titel "geld voor zorgleerlingen gaat naar witte kinderen", een stuk geschreven door Pierre Diederen, een leraar VMBO.

Als je in Trouw een stuk zet zou je toch moeten weten waar je over praat, of heb ik dat nou verkeerd begrepen.
Als we dit stuk even doorlopen komen we de kolder, onkunde en nitwitterij tegen die we normaliter alleen tegenkomen bij Ton met de bon ton en zijn neoliberale meelopers van de PVVD, CDA en SGP.

Zo zegt Pierre: "Het geld voor extra zorg rolt, maar of het goed besteed wordt, weet ik niet. Waarom zijn het vooral autochtone leerlingen van hoog opgeleide ouders die rugzakjes hebben? Hoeveel zorggeld blijft hangen in overhead en organisatie? En vooral: hoe groot zou mijn klas zijn als het rugzakgeld eerlijk verdeeld zou worden over alle leerlingen?"

Kijk, hij zegt dus dat hij het niet weet en vervolgens stelt hij drie vragen waar hij het antwoord niet op heeft. Als je ergens het antwoord niet op hebt, dan weet je het toch niet, en kan je er toch geen conclusies aan verbinden? Op een gemiddelde school in een stad als Rotterdam hebben we 60% kinderen met een allochtone achtergrond. Daar zijn veel kinderen bij die extra zorg ontvangen. In de ambulante begeleiding is er geen sprake van dat alleen autochtone kinderen worden begeleid. Pierre echter neemt het antwoord wat hij niet heeft als titel voor zijn stuk. Hij is net Mark Rutte: hij liegt niet, hij verdraait alleen de waarheid, want JA, er gaat inderdaad geld voor zorgleerlingen naar witte kinderen. Alleen gaat er ook geld naar NIET-witte kinderen. Het is tendentieus en verlakkerij om deze titel te gebruiken.

En Als Pierre dat denkt van die witte kinderen, is het dan zo? Dacht het niet!!

Vervolgens de volgende kolder: "Steeds meer kinderen hebben een indicatie. Een officieel stempel. Dyslectisch, autistisch, ADHD, ADD, Gilles de la Tourette, dyscalculie, Asperger, PDD NOS en ga zo maar door. Al die kinderen zijn door een onafhankelijke commissie onderzocht en de diagnose werd gesteld".
Diagnoses als de bovenstaande worden, Pierre, NIET gesteld door een "commissie". dat doet een (kinder)-psychiater, of een GZ-psycholoog. Daar is geen wishfull thinking bij, want zo werkt dat niet. Geloof ons nou, dat dit uiterst zorgvuldig gebeurt.

En het zinnetje "We verkondigen geen onwaarheden in de aanvraag, maar in het belang van uw kind zullen we hier en daar wat aandikken", legt de zorgcoördinator uit en hij weet zeker dat het rugzakje niet misgelopen wordt".
Dat doet ons erg denken aan die ene leerkracht die Ton had gevonden die vond dat er best bezuinigd kon worden.
Misschien is K4 Kathleen ook wel op deze VMBO geweest. Als de zorgcoordinator zó met ouders spreekt dan kan er op die school best wat vanaf.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn verbaasd dat iemand die er blijkbaar niks vanaf weet en ook de moeite niet heeft genomen om zich te verdiepen in de materie op dit podium kan klimmen. Misschien is het wel een klein zeepkistje, waar Pierre op is geklommen. Hij heeft zijn moment gehad, en laten we hopen dat hij zich niet meer bemoeit met zaken waar hij niks vanaf weet.

5 opmerkingen:

  1. Heb het gelezen en dacht alleen; daar gaan we weer. Op mijn artikel op Ouders Online heb ik namelijk een soortgelijke reactie gekregen.

    Gelukkig heeft Pierre een reactie gekregen op zijn onbenullige geklets...

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/campaign/item/detail/1833025/30908/Ook-witte-rugzakleerlingen-vallen-direct-uit-zonder-hulp.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voorbeeld van een basisschool. Een keer in de zes weken komt er een ambulant begeleider voor een leerling. Het kind heeft een volledig rugzakje. Kan iemand mij uitleggen waar al het geld blijft als er maar een keer in de zes weken ambulante begeleiding wordt gegeven.
    Ik weet het niet maar het komt mij op zijn minst vreemd over. Vragen in dit land staat vrij. Volgens mij is dat ook de kern van het verhaal van de VMBO leerkracht.
    De leerkrachten krijgen rugzak kindjes. Hoe het financeel gaat wordt niet aan de leerkracht mee gedeeld. De vraag is ook of de ouder dat weet. Als de ouder het weet zou men ook meer kunnen sturen.
    De discussie gaat niet om het geld. De discussie dinet te gaan wat wordt er gedaan voor het geld. Blijkbaar is dit voor meer mensen een vraagteken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan het snel oordelen over anderen en ongegrond meningen vormen en die schreeuwend en ongenuanceerd uitdragen ligt vaak angst ten grondslag, angst voor het onbekende. Veel van die schreeuwende, angstige mensen houden het land in een wurggreep. Nederland raakt hierdoor verlamd. Natasja.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In reactie op 9.31: al vele jaren is er bij ons kind ambulante begeleiding. De ene week vijf uur per week, de andere week soms even nul uren. Als het nul uren is, krijgt een ander kind de aandacht van de begeleider. Het is gemiddeld een uur. Vandaar.
    Ik dank 'Wijzijnverbijsterd' voor deze reactie op het tenenkrommende stuk!
    AnnaPO

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verschrikkelijk tendentieus stuk. Schrijver heeft duidelijk geen benul waarom deze kinderen extra begeleiding nodig hebben. Snapt niets van diagnoses en hoe die gesteld worden. Veel allochtone ouders zijn bang voor psychiatrie, daar heerst nog taboe op. Helaas. Want daardoor wordt het kind vaak niet begrepen.
    Uitstekende reactie op dit stuk van AnnaPO!! Hulde! Miek

    BeantwoordenVerwijderen