Tja, wat we hier nu weer van denken moeten?
Na eerst gisteren het speciaal onderwijs terug geschopt te hebben naar de situatie van zo'n twintig jaar terug, en passant ook nog even de deskundigheid en de inzet van de mensen in dat onderwijs nog even te kakken zettend (hierover op een later tijdstip meer), heeft Ton besloten om een hand te reiken naar het onderwijsveld.
Niet met excuses aan leerkrachten of ouders of aan de deskundigen en de leerlingen die zwaar de pineut zijn met de bezuinigingen én de nieuwe wet 'passend onderwijs', die ongemeen hard gaan uitpakken voor de zwaksten, ook al willen al twitterend Ferrier (CDA) en Dijkgraaf (SGP) het anders doen geloven.
Nee, Ton strijkt goedwillig over het hart en wil er, vooruit, zand over.
Alsof niet hij, maar de bonden en de mensen uit het veld bij voortduring, met manipulatieve uitspraken, gegoochel met cijfers en niet mis te verstane kwalificaties de gesprekspartner had weggezet. Dat uitgangspunt is natuurlijk al een gotspe, maar de uiteindelijke reden waarom Ton niet meer praten wilde was natuurlijk ook van de gekke.
Hij was namelijk boos omdat tot in de klas verteld zou zijn dat VVD en PVV het onderwijs kapot zouden maken.
Kijk, afbreken van speciaal onderwijs voor hen die het nodig hebben, wat met de bezuiniging én het wetsvoorstel daadwerkelijk gebeurt en dus leerlingen op een ongeëvenaarde wijze bij het oud vuil zetten mag, maar in de klas vertellen waarom en door wie de zeer nodige "passende", vaak individuele reken- en taallessen in de toekomst nagenoeg onmogelijk worden gemaakt, mag natuurlijk niet.
Aanstaande zaterdag is het zo ver. Door een buitengewoon sympathiek initiatief van Arie Slob (CU) komen politici en vertegenwoordigers van het onderwijs in Amersfoort bijeen om de verslechterde verhoudingen te verbeteren.
Vrijwel alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd en ook minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is van de partij.
De PVV is er natuurlijk niet, die zit nog te calimeroën, zoals we van deze club gewend zijn.
Vanuit het onderwijsveld zijn de PO-Raad, VO-raad, AOb, CNV Onderwijs en de Besturenraad aanwezig.
Nogmaals, zeer lovenswaardig, maar ook erg makkelijk. De gedoogcoalitie heeft zijn zin en wil nu wel weer eens babbelen, er hoeft nu geen water meer bij de wijn, de kogel is door de kerk en lekker pùh.
Waarover zal dit gesprek dan nu gaan?
Gaat de minister dan verder met goochelen, liegen en bedriegen om een volgende streep te zetten door de verdiensten van het hard werkende onderwijsveld, of wellicht de studenten, die blijkbaar alleen maar nog mogen dienen tot economisch leervee (snel vetmesten, mag niks kosten, geen verdieping of expertise)?
Mét het wetsvoorstel "Verbetering kwaliteit (voortgezet) speciaal onderwijs" zijn ook meteen weer de foute aannames en verkeerde cijfers een feit. Maar daar zal men vanuit het ministerie niet over willen spreken, dunkt ons.
En eerder schreven we hier al dat mensen als Elias de goodwill allang hebben verspeeld, sterker dat met de versleten mantra's, de kolder en het onbenul een man als Ton Elias zijn geloofwaardigheid allang verloren is en alleen nog maar een sneue, niet serieus te nemen neoliberaal is.
We zijn dus zeer benieuwd naar de uitkomsten van dit theepartijtje.
Ondertussen, zijn wij van wijzijnverbijsterd, hoewel zwaar teleurgesteld en ook boos en verdrietig, juist om en voor onze leerlingen, nog niet klaar met onze eigen 'Boston Teaparty'.
Wij zullen hier op dit blog blijven schrijven.
Tégen het gegoochel, de halve waarheden en hele leugens om een asociaal (onderwijs)beleid te bewerkstelligen, vóór onze leerlingen en hun ouders, vóór mensen met een beperking of stoornis die door de gedoogcoalitie ongemeen hard worden gepakt.
Ook vóór alle leerlingen in dit land, omdat de huidige wetsvoorstellen op het gebied van onderwijs, sociale zekerheid en zorg, hen allen (in)direct treffen.
Wij zijn er zaterdag niet bij, wij staan niet op de gastenlijst.
Wij staan wel op de barricaden en voorlopig blijven wij daar ook!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten